geir lippestad (Foto: TV 2)
geir lippestad (Foto: TV 2)

Forsvareren: – I hans hode var det nødvendig

Anders Behring Breivik syntes det var grusomt å gjennomføre drapene, men mente det var nødvendig.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har tilstått å stå bak skytingen på Utøya i avhør, men nekter straffskyld.

– Det er i veldig vanskelig for meg å gi en fornuftig oppsummering av det han sa i avhør, sier forsvarer Geir Lippestad til TV 2 lørdag kveld.

I flere timer har han lyttet til Breiviks forklaring for politiet, der han blant annet har gjort rede for motiv og planleggingen.

– Syntes det var grusomt

– Han har sagt en del om motivet men det ønsker jeg å tenke igjennom det før jeg sier noe om det, sier Lippestad.

– Hva tenker han om det han har gjort?

– Også det er vanskelig å si noe fornuftig om. Han er blitt forklart alvoret i saken, det utrolige omfanget av skadde og drepte. Reaksjonen hans var at det var grusomt å utføre drapene, men i hans hode var det nødvendig.

Etter avhøret vil Breivik bli framstilt for en lege, som skal vurdere hans medisinske tilstand. Det vil ikke blir gjennomført flere avhør i helgen, men Breivik er innstilt på å møte i Oslo tingrett mandag og forklare seg i fengslingsmøtet. Han har også vært samarbeidsvillig overfor politiet.

– Han har ikke lagt skjul på hva han har gjort og har sagt at han vil forklare seg og fortelle hvorfor under fengslingsmøtet.

Planlagt i lang tid

Angrepene har Breivik planlagt over lang tid, ifølge forsvareren.

– Dette var planlagt over tid. Manifestet var også noe han har jobbet med over flere år. Han snakket en del om det i avhøret, og om hvorfor han publiserte det.

Les også: Gjerningsmannen la ut video og manifest på nettet

– Alle har krav på forsvarer

Tidligere lørdag ble Lippestad oppnevnt som forsvarer, etter Breiviks eget ønske. Lippestad ba politiet ikke offentliggjøre navnet hans, men bekreftet selv overfor Dagbladet lørdag kveld at han representerer Breivik.

– Hva tenkte du om oppdraget?

– Jeg tenkte meg nøye om. Men alle har krav på en forsvarer, også i en sak som denne, og jeg besluttet å takke ja, sier Lippestad.

Advokaten har tidligere representert Ole Nicolai Kvisler, som i 2002 ble dømt til 17 års fengsel for drapet på Benjamin Hermansen. Det såkalte Holmlia-drapet i 2001 var rasistisk motivert og Kvisler og hans medtiltalte Joe Erling Jahr og Veronica Andreassen var alle medlemmer i den nynazistiske organisasjonen BootBoys.

92 mennesker er så langt funnet døde etter angrepene mot Oslo og Utøya i Tyrifjorden.

Skriv din hilsen til ofrene og deres pårørende i vår kondolanseprotokoll