LA UT VIDEO: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har i politiavhør erkjent å ha lagt ut video og dokumenter på nettet før han startet terroren mot Oslo og Utøya. (Foto: Skjermdump Youtube)
LA UT VIDEO: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har i politiavhør erkjent å ha lagt ut video og dokumenter på nettet før han startet terroren mot Oslo og Utøya. (Foto: Skjermdump Youtube)

Gjerningsmannen la ut video og manifest på nettet

Videoen og dokumentet skal ha blitt lastet opp på nettet få timer før bomben gikk av i Oslo sentrum.

TV 2 vet at den 32 år gamle terrorsiktede oslomannen har vedgått å ha publisert det aktuelle materialet på nettet. Det er kilder i politiet som bekrefter dette overfor TV 2.

Anders Behring Breivik (32) har før angrepene publisert et langt manifest og en video på internett, der han beskriver angrepene han var i ferd med å utføre.

Både videoen og dokumentet er tilsynelatende publisert på nettet fredag 22. juli - samme dag som angrepene skjedde.

«Marxist Hunter»

Det dreier seg om en mer enn tolv minutter lang video, der Behring Brevik sammenligner seg med en tempelridder, og oppfordrer til en årelang krig mot marxisme og islamisme.

Han har også publisert et manuskript på 1500 sider der han blant annet gjør rede for svært ytterliggående politiske standpunkter. I tillegg beskriver han i detalj hvordan et angrep skal gjennomføres. Alt fra bruk av bilbombe til hva slags utstyr som skal brukes i et angrep.

På et bilde som ikke tidligere har vært kjent poserer det som tilsynelatende er Anders Behring Breivik i en kompresjonstrøye med det som ser ut som en automatrifle. På skulderen har han et merke hvor det står «Marxist Hunter».

I dokumentet som er på over 1500 sider utbroderer forfatteren om hendelser gjennom historien og kommer gjentatte ganger tilbake til Tempelridderne, eller Knights Templar som det heter på engelsk.

I dag er Knights Templar en orden innen Frimurerbevegelsen som også Anders Behring Breivik var medlem av. Han skal nå være ekskludert fra frimurerordenen.

Politiet bekrefter dokumentene

Dokumentet som er publisert er signert med et engelskklingende navn som er svært likt Anders Behring Breivik. En rekke detaljer i dokumentet gjør at alt tyder på at det nettopp er 32-åringen Anders Behring Breivik som har skrevet det.

Også politiet bekrefter at de kjenner til det omfattende materialet.

– Vi bekrefter at det ligger mye materiale på nett. Vi ettergår og undersøker dette nå, sier Einar Aas som er seksjonsleder for organisert kriminalitet i oslopolitiet til TV 2.

Aas legger til at det ikke er noen grunn til å tvile på at det er den siktede 32-åringen som har laget og publisert materialet.

– Brukte 80 dager på forberedelser

I det omfattende materialet skriver forfatteren detaljert om planleggingen av aksjonen, og produksjonen av bomben. Hvordan han brukte totalt 80 dager på forberedelser, men at han i ettertid så at han kunne ha gjennomført planleggingen på under 30 dager.

Han kalkulerer også hvordan flere personer kunne ha gjort forberedelsene på halvparten av tiden.

I en detaljert dagbok skriver han hvordan han i mai kjørte opp til gården han leide på Rena med en leid Fiat Doblo og de påfølgende ukene med forberedelser.

Den ekstremt nøyaktige aksjonsplanleggingen avsluttes med følgende sitat: «Jeg tror dette blir min siste oppføring. Det er nå fredag 22. july. Klokken er 12.51.» (Sitatet er oversatt fra engelsk).

Dokumentet er undertegnet med et pseudonym som mest sannsynlig er Anders Behring Breivik.

Han signerer med tittelen Justiciar Knight Commander, Knights Templar Europe, Knights Templar Norway.

92 mennesker er så langt funnet døde etter angrepene mot Oslo og Utøya i Tyrifjorden.