Pass på at du skriver kontrakt og ikke setter depositumet inn på huseiers konto, er de viktigste tipsene fra Forbrukerrådet nå når mange studenter skal ut på leiemarkedet.  (Foto: Montasje/Illustrasjonsfoto)
Pass på at du skriver kontrakt og ikke setter depositumet inn på huseiers konto, er de viktigste tipsene fra Forbrukerrådet nå når mange studenter skal ut på leiemarkedet. (Foto: Montasje/Illustrasjonsfoto)
Sørg for at du skriver kontrakt når du bestemmer deg for en leilighet. Pass også på at depositumet ikke blir satt inn på huseiers konto. Da blir det vanskeligere å få det tilbake.
Sørg for at du skriver kontrakt når du bestemmer deg for en leilighet. Pass også på at depositumet ikke blir satt inn på huseiers konto. Da blir det vanskeligere å få det tilbake.

Tipsene til deg som skal ut på leiemarkedet

Samordna opptak har nå sendt ut svar på årets søknader og det betyr intens boligjakt for mange unge. Få tipsene her.

Aldri før har Samordna opptak sendt ut så mange tilbud om studieplass som i år. Det betyr at tusenvis av studenter skal finne husly i sin studieby.

– Det viktigste for studentene er at de får en skriftlig leiekontrakt, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, til God morgen Norge.

Les også: Samordna opptak friskmeldt

Mange studenter går med på altfor mye. Ikke ta til takke med forferdelige avtaler.

Egen depositumskonto

– Også er det veldig viktig at de aldri betaler depositum rett inn på utleiers konto. Dette er imot loven og det er veldig vanskelig å få pengene tilbake. Det er mye ymse som leier ut på privatmarkedet i dag og ikke alle utleiere kjenner loven like godt. Utleier skal for eksempel alltid dekke gebyret for depositumskontoen, opplyser Halsos.

– Husleien skal i utgangspunktet dekke alt bortsett fra strøm og NRK-lisensen, legger han til.

Mugg og råte

Kim O. Kantardjiev er leder i Norsk student organisasjon og anbefaler studenter til å sjekke deres rettigheter som leietaker.
Kim O. Kantardjiev er leder i Norsk student organisasjon og anbefaler studenter til å sjekke deres rettigheter som leietaker.
Leder i Norsk studentorganisasjon, Kim O. Kantardjiev, har flere tips å tilby.

– Spør om det er mugg eller råte i leiligheten! Ofte bor studenter i leiligheter med dårlig kvalitet og dette er helseskadelig for studentene, sier Kantardjiev til God morgen Norge.

Start tidlig

Studentlederen legger også til at det er viktig å starte tidlig med boligjakten, selv før du vet hvor du skal studere.

– Husk også å sjekke hvilke rettigheter du har som leietaker. Mange studenter går med på altfor mye. Ikke ta til takke med forferdelige avtaler, oppfordrer Kantardjiev.

Han forteller at det allerede er vanskelige botilstander flere steder i Norge. For eksempel i Tromsø har studenter måtte ty til hotell fordi de hadde regnet med å få studentboliger raskere enn de gjør.

– Alle får seg nok bolig til slutt, men man må beregne nok tid til boligjakten, sier Kantardjiev.

Les også: Stem på Norges vakreste hjem

Sikret seg bo

Elisabeth Zarandi Øvreseth (20) har nettopp fått plass ved jusstudiet ved Universitet i Oslo. Zarandi og venninnen Julie Wilkinson (20) var ute i god tid og flytter inn i ny leilighet onsdag.

Julie Wilkinson (20) og Elisabeth Zarandi Øvreseth (20) begynner på nye studier til høsten. De var tidlig ute og har allerede funnet seg leiligeht.
Julie Wilkinson (20) og Elisabeth Zarandi Øvreseth (20) begynner på nye studier til høsten. De var tidlig ute og har allerede funnet seg leiligeht.
– Vi var på utkikk flere måneder i forveien. Vi har ingen erfaring som leietakere fra før så vi tok en sjans og satset på at vi begge kom inn i Oslo. Hadde vi ikke kommet inn måtte vi pendlet ett år, sier Zarandi til God morgen Norge.

Fulgt rådene

De to venninnene har fulgt rådene fra Forbrukerrådet i sin boligjakt.

– Vi fulgte med på Finn og etter en stund fant vi en leilighet vi syntes var kjempe fin. Da tok jeg kontakt med utleier for å presentere oss og spørre om vi kunne komme på visning. Etter et par dager fortalte han at han var mest interessert i at vi skulle få leiligheten og ba om at vi var klare til å skrive kontrakt på selve visningsdagen. Så opprettet vi en depositumskonto i vårt navn hvor vi satt inn depositumet, forklarer Zarandi som onsdag gjør siste forberedelsene før innflytting.

Les også: Norske hus lekker varme som en sil

Har du ennå ikke funnet leilighet? her er Forbrukerrådets syv tips til boligjakten.

Skriv kontrakt

Du kan laste ned gratis kontrakter på forbrukerportalen.no. Hvis dere bruker en annen kontrakt, kan det være greit å sammenligne et par forskjellige kontrakter for å se om det er noe dere savner i den dere skal bruke.

Er alt inkludert?

Husleia skal dekke alle utgifter, men strøm er som regel unntatt. Man kan heller ikke forvente telefon, kabel-TV og Internett i prisen. Dette avtales særskilt. Kommunale avgifter skal være inkludert.

Vedlikehold

Sjekk om utleier gir deg ansvar for vedlikehold. Vanligvis har leietaker få vedlikeholdsplikter, slik som skifte av batteri i røykvarsler, pakninger, skifte av lyspærer og sikringer etc. Loven åpner for å avtale annet, så det er viktig å sjekke hva som ligger i kontraktsvilkårene.

I tillegg til vanlig vedlikehold, er det greit å få med i kontrakten hvem som skal måke hva når snøen begynner å falle. Hvis utleier og leietaker bor i samme hus, er det vanlig at huseier har ansvar for snømåking av oppkjørselen, mens leietaker har ansvar for å måke fram til egen inngang.

Kan du si opp?

Det finnes to hovedtyper leiekontrakter:

Tidsubestemt leiekontrakt som løper inntil en av partene sier den opp, eller tidsbestemt leieavtale som utløper på et fastsatt tidspunkt. I tidsbestemte leieavtaler er det ofte ikke anledning til å si opp i denne perioden. Hvis det ikke er anledning til å si opp, skal dette være opplyst skriftlig for å være et gyldig vilkår.

Depositum

Det er vanlig at leietaker betaler et depositum som sikkerhet for skyldig leie, skade på leiligheten og annet. Depositumsbeløpet skal settes på en egen depositumskonto i leietakerens navn. Utleier skal betale for å opprette depositumskontoen. Å sette pengene på en separat depositumskonto gjør oppgjøret etter at du har flyttet ut ryddigere. Depositum som ikke settes på egen depositumskonto er ikke lovlig.

Overtakelsesskjema

Det er lurt å ta gjennomgang av leiligheten ved innflytting for blant annet å registrere strømmålerstand, antall nøkler mottatt og om det er noen skader ved innflytting. Eget overtakelsesskjema ved innflytting i leseligheten kan lastes ned på forbrukerportalen.no.

Ved uenighet

Hvis du er uenig med utleier om noe, og dere ikke greier å løse saken dere imellom, fins det egne husleietvistutvalg i Oslo, Trondheim og Bergen hjelpe deg. Har ikke lærestedet ditt et slikt utvalg kan du gå til forliksrådet i din kommune.

Les også:

Flere søker høyere utdanning

Usikker på hva du skal studere?

En annerledes skoledag