motorsager 4beste (Foto: Christian  Lagaard)
motorsager 4beste (Foto: Christian Lagaard)

Her er de råeste motorsagene

Skal du rydde opp i hagen i sommer? Snekker-Otto har kåret de beste motorsagene på markedet.

Ryddejobben går fort om du tar i bruk ei motorsag. Og enda fortere om du velger riktig sag.

I fjor høst gjorde snekker-Otto en stortest av motorsager for TV 2 hjelper deg. Med 28 sager, både bensindrevne og elektriske dro Otto til skogs.

Her kan du se den store testen av motorsager.

Stihl best i alle klasser

I testen har Otto gått systematisk og nøye til verks. Vi har lagt vekt på kriterier som brukervennlighet, sikkerhet, vekt, effekt, kapasitet, ergonomi og pris.

– Det er få av sagene som er direkte dårlige, men det var en del variasjoner. Det er stor forskjell på de som ligger i bunn og de som ligger på topp, sier snekker-Otto.

Motorsagene er delt opp i fire ulike klasser. I alle kategoriene er det en motorsag fra Stihl som er vinneren. De er lette å både starte og bruke, de kapper fort og de har blant annet gode detaljer.

Her finner du resultatene i de ulike klassene:

Elektriske sager i proffklassen

Elektriske sager i semiproffklassen

Bensindrevne sager i proffklassen

Besindrevne sager i semiproffklassen

Er du proff eller semiproff?

Tror du at du trenger ei proffsag eller kanskje kan du greie deg med ei som er semiproff? Det er en del forskjeller på sagene.

Proff-sagene er ment for å tåle profesjonelt bruk og er mye mer solid bygd. Drivverk og alt er bygget for å tåle mer juling rett og slett, noe som er nødvendig om du bruker motorsaga mye.

Det er mer slitestyrke i de sagene som regnes som profesjonelle. På de elektriske proffsagene er bladet stort sett ofte også noen centimeter lenger og på de bensindrevne er motorene kraftigere. Sistnevnte er med på å gjøre sagene noe tyngre.

– Sagene kan se helt like ut utvendig, men det er ingen tvil om at proffsagene er bygget på en annen måte og med bedre kvalitet, forklarer Otto.

Proffsagene er bedre og så koster de stort sett mer. Trenger alle ei proffsag?

– Alle kan ha lyst på en, men ikke alle trenger en. Jeg tenker at dersom du har dårlig tid og skal felle store trær dag ut og dag inn, skal du definitivt ha ei proff- sag. Det sier seg selv. Men, for å kutte ned grener, hekker og andre ting rundt huset eller hytta, da klarer du deg i de fleste tilfeller fint med ei sag som ligger i semiproff- klassen og den kan gjerne være elektrisk, sier Otto.

Her kan du se alle verktøytestene til TV 2 hjelper deg.

Her kan du se hva som skjer om du sager deg i benet med olabukse på kontra å jobbe med vernebukse.

Sikkerheten først

At saga er sikker er utrolig viktig. Er uhellet først ute når du jobber med et slikt redskap, kan konsekvensene bli svært alvorlige.

Hugger du deg kraftig i benet og du er langt fra hjelp, kan det i verste fall koste deg benet, men kanskje også livet. Derfor er Otto sitt krav til deg som skal jobbe med motorsag at du alltid har riktig verneutstyr før du begynner å jobbe.

– Når det gjelder sikkerheten på sagene, er det to ting som er viktig, forklarer Otto:

– Det ene er at når du slipper gassen, så skal kjede stoppe. Det samme gjelder selvfølgelig hvis du får slag på saga, at den kiler seg eller hva som helst og du treffer kjedestoppen, da skal den stoppe momentant. Det er også viktig at kjedestoppen er riktig plassert. Her var det litt variasjoner som ikke var like heldige, forklarer Otto.

Vær obs på at testen ble gjort i fjor høst. Og at dette er veiledende priser og at prisene i butikkene ofte er lavere og at det ofte er kampanjepriser på flere av modellene. Vi har også vektet de ulike kriteriene forskjellig i klassene. Et eksempel på dette er proff- klassen. Der er TV2 hjelper deg sin vurdering at prisen ikke er like viktig fordi mange som kjøper disse sagene driver aktivt med skog eller bruker de mye i jobb.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter