FRITT FRAM: «Parkeringsanlegget vårt er inngjerdet og videoovervåket», markedsfører VIP Parkering Gardermo en på hjemmesiden sin. Likevel har de rundt 400 kundebiler stående på to tomter ved Lie i Ullensaker der det verken er videoovervåkning eller inngjerding. I tillegg er ingen av tomtene godkjent til næringsvirksomhet, og Ullensaker kommune har nå varslet pålegg om fjerning av bilene. (Foto: Marius Nyheim Kristoffersen, rb.no/ANB)
FRITT FRAM: «Parkeringsanlegget vårt er inngjerdet og videoovervåket», markedsfører VIP Parkering Gardermo en på hjemmesiden sin. Likevel har de rundt 400 kundebiler stående på to tomter ved Lie i Ullensaker der det verken er videoovervåkning eller inngjerding. I tillegg er ingen av tomtene godkjent til næringsvirksomhet, og Ullensaker kommune har nå varslet pålegg om fjerning av bilene. (Foto: Marius Nyheim Kristoffersen, rb.no/ANB)

Disse bileierne betaler for VIP-parkering

... men bilene deres står parkert ulovlig på et jorde mens de er på ferie.

«Parkeringsanlegget vårt er inngjerdet og videoovervåket. VIP Parkeringen ligger få minutters kjøring fra Oslo Lufthavn Gardermoen», reklamerer VIP Parkering Gardermoen på sin hjemmeside. Det skriver Romerikes Blad.

Men det finnes verken gjerder eller videoovervåkning på jordet og den vernede landskapstomta ved Lie i Ullensaker, der selskapet nå har parkert rundt 400 kundebiler. Det eneste som omringer bilene er ugress. Flere steder så høyt at det strekker seg over panser og vinduslister på bilene.

– Ikke dette vi betaler for

De fleste kundene til VIP Parkering Gardermoen ser sjelden eller aldri hvor bilene parkeres. Ansatte i parkeringsselskapet møter kundene utenfor flyplassterminalen før avreise, tar med seg bilen og parkerer. Når kunden kommer tilbake leveres bilen utenfor terminalen.

Flere ferierende bileiere blir overrasket når Romerikes Blad ringer og forteller at bilen deres står parkert blant ugress på et åpent jorde, uten verken inngjerding eller videoovervåking:

– Jeg betaler for at bilen skal stå på et inngjerdet og overvåket område, slik firmaet reklamerer for, og liker ikke det jeg hører nå. Det blir nok et annet firma neste gang, sier sydenferierende Hilmar Totland på telefon.

Bergenserens Peugeot sto rygget inn i en meter høyt ugress på jordet ved Lie da RB var på stedet. Heller ikke eieren av Forden som står ved siden av, Ole Michael Michaelsen, lar seg imponere:

– Jeg forventer jo at selskapet holder det de lover på hjemmesiden, det er den tjenesten jeg betaler for. Dette kommer jeg til å ta opp med VIP Parkering.

Les også: Villedende markesføring

Pålegg om å fjerne bilene

Ullensaker kommune er kjent med parkeringsvirksomheten, og opplyser til Romerikes Blad at ingen av de to eiendommene VIP Parkering Gardermoen benytter ved Lie er godkjent til parkerings- eller næringsvirksomhet.

– Vi har nå gitt varsel om pålegg for fjerning av ulovlig biloppstillingsplasser. Saken følges opp over helgen, sier konstituert enhetsleder for areal og landbruk, Torgeir Sandberg, i Ullensaker kommune til RB.

– Når sendte dere pålegget?

– Det ble sendt ut forrige fredag, opplyser han.

– Hvor lenge har denne virksomheten pågått?

Det vet jeg ikke. Vi fikk varsling kort tid i forveien, av en befaring som førte til pålegg. Vi ønsker ikke å spekulere i dette. Saken blir nå fulgt opp og den videre gangen blir vurdert til uka, sier Sandberg.

– Unntakstilstand

Ifølge Brønnøysundregistrene er Gerd Pettersen (69) fra Maura daglig leder i VIP Parkering Gardermoen. Hennes sønn, Geir Harald Pettersen (40), har ifølge BizWeb prokura i selskapet, hvilket betyr at han også har rett til å handle på vegne av firmaet. Han har tidligere vært involvert i driften av GT Parkering som gikk konkurs i 2006 (se faktaboks).

Når RB ringer VIP Parkering Gardermoen og spør etter daglig leder henvises vi imidlertid til Per Morten Mørkved.

– Jeg er en av dem som styrer driften. Det jeg kan si er at det er unntakstilstand på Gardermoen. På grunn av jernbanestoppen i Oslo bruker mange bilen. Kundepågangen er enorm, sier han.

Mørkved opplyser at alle de 900 inngjerdede og videoovervåkede plassene selskapet har er opptatt.

– Folk har vært på gråten utenfor terminalen, fordi de ikke har hatt noe sted å gjøre av bilen. Det er vanskelig å si nei, derfor har vi siden 4. juli leid noen arealer på Lie av en samarbeidspartner, sier han og anslår at rundt 400 biler står der.

– Hvorfor opplyser dere ikke om dette til kundene?

– Vi flytter biler fra de midlertidige plassene til vår permanente parkering fortløpende, når det blir ledige plasser, og har ikke hatt mulighet til å informere alle. Nå skal vi stenge nettsiden vår i helgen, slik at ikke flere bestiller, sier Mørkved.

LES OGSÅ: EuroPark på Gardermoen har rekordpågang

Har fått avslag

– Er dere klar over at de to tomtene ved Lie ikke er godkjent for slik virksomhet?

– Ja. Både grunneier og vi har vært i kontakt med kommunen for å omdisponere eiendommene, men har fått avslag.

– Likevel parkerer dere der?

– Hva skal vi gjøre, når folk er desperate etter å få parkert bilen? Dette er kun midlertidig. Neste uke håper vi å være tilbake i normal drift.

– Er sikkerheten ved Lie like bra som på hovedparkeringen?

– Våre ansatte er der mange ganger daglig for å parkere eller hente biler. I tillegg er vakter innom flere ganger om natta. Sikkerheten er god, fastslår Mørkved.

Romerikes Blad forsøkte fredag å komme i kontakt med grunneieren av de to tomtene ved Lie, uten å lykkes.

Del med Facebook-vennene dine

Fakta om VIP Parkering Gardermoen

- Parkeringsfirma som henter og leverer reisendes biler utenfor flyplassterminalen.

- Ansatte kjører kundebilene til og fra et parkeringsområde utenfor flyplassen.

- På sine hjemmesider opplyser selskapet følgende: «Parkeringsanlegget vårt er inngjerdet og videoovervåket. VIP Parkeringen ligger få minutters kjøring fra Oslo Lufthavn Gardermoen.»

- Daglig leder i selskapet er Gerd Pettersen (69) fra Maura.

- VIP Parkering Gardermoen er registrert som et enkeltmannsforetak, men skriver på sine hjemmesider at staben består av «i overkant av 30 erfarne medarbeidere».

- Geir Harald Pettersen (40) fra Maura er Gerd Pettersens sønn. Han har prokura i VIP Parkering Gardermoen, og dermed anledning til å handle og inngå avtaler på vegne av selskapet.

- Tidligere har Geir Harald Pettersen vært involvert i driften av GT Parkering på Gardermoen, som kom i søkelyset da ansatte råkjørte med kundebiler.

- GT Parkering gikk konkurs i 2006, men ble startet opp igjen kort tid etter i samme navn, da av søsteren Wenche Pettersen. Dette selskapet gikk også konkurs.

- Kilder: vip-parkering.no, BizWeb, Romerikes Blads arkiv.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no - her:

SE OGSÅ: Dette er verdens verste parkeringer