I Italia sier man at Piemonte er vin for de kongelige. Knapt noen vinområde i verden leverer så høy kvalitet for pengene som området ved foten av Alpene.  (Foto: Lise Åserud)
I Italia sier man at Piemonte er vin for de kongelige. Knapt noen vinområde i verden leverer så høy kvalitet for pengene som området ved foten av Alpene. (Foto: Lise Åserud)

Ukens vintips: Vin for de kongelige

Vinen fra Piemonte er for de litt mer erfarne.

– I Italia sier man at Piemonte-vin er vin for konger. Det regnes for å være det beste distriktet i Italia, forteller vinkjenner Christer Berens.

Her er den nye, kule vinen

Ved foten av fjellet

Slik navnet antyder, er Piemonte oppkalt etter beliggenheten – ved foten av Alpene. Klimaet er kontinentalt og kombinasjonen med kjølig luft fra Alpene sikrer en langsom modning av druene.

Knapt noen vinområde i verden gir så høy kvalitet for pengene som Piemonte.

Det nordvestre hjørnet av Italia har bølgende mørkegrønne koller og grå landsbyer omgitt av lysegrønne vinåkre, jaktslått, kråker og bekker med friskt rennende vann. Jorden er fuktig med avlinger som bringer søte frukter.

Piemonte har alt som Toscana har, minus hordene av turister, men sammen utgjør to av de viktigste vinregionene i Italia.

Les også: Dronningen av italiensk vin

Christer Berens er God morgen Norges vinekspert. Denne uken anbefaler han en sprudlende, søt italiener til sommerdesserten.  (Foto: TV 2/Bjarte Ragnhildstveit)
Christer Berens er God morgen Norges vinekspert. Denne uken anbefaler han en sprudlende, søt italiener til sommerdesserten. (Foto: TV 2/Bjarte Ragnhildstveit)

Kvalitet for pengene

Piemonteviner har mye karakter og Berens anbefaler vinene til de som har drukket litt vin før.

– Første gang du drikker en vin fra Piemonte, kan det hende du ikke liker den, for man må venne seg til den, sier han.

Ifølge Berens er det knapt noen vinområde i verden gir så høy kvalitet for pengene som Piemonte.

Nå som vi er midt ute i sommeren er det mange av oss som vil karakterisere oss som erfarne vindrikkere. Kanskje er det på tide å utvide horisonten litt. Har vi ikke muligheten til å reise til Piemonte for å nyte distriktets tilbaketrukkenhet, samt de snille prisene på hoteller, restauranter og vinene – kan vi drømme oss dit med søte bobler.

Reis til Rimini i Italia

Sicilia er et reisemål for den «ekte» turisten

Perfekt til desserten

Inn i helgen har Berens en søt anbefaling fra Piemonte. Moscato d’Asti er en lett musserende vin med lav alkoholstyrke og mye sødme. Vinen kan bli litt i søteste laget, selv for konger, men ifølge Berens er den perfekt til desserten.

– Sammen med frukt og bær kommer friskheten i vinen fram, sier han.

Vinen er laget på den aromatiske Moscatodruen, og sammen med en klassisk kombinasjon med musserende og jordbær kommer vinen til sin rett.

Iskrem à la Hellstrøm

Her er de norske superbærene

Sommer, jordbær og is er en fantastisk kombinasjon. Legger du til en søt vin fra Piemonte er sommeren komplett, ifølge Christer Berens.  (Foto: Liv Ø Kornerud)
Sommer, jordbær og is er en fantastisk kombinasjon. Legger du til en søt vin fra Piemonte er sommeren komplett, ifølge Christer Berens. (Foto: Liv Ø Kornerud)

Christer Berens desserttips til sommermiddagen

Del opp jordbær i skiver og mariner med litt sukker og litt limesaft.

Server med enten iskrem eller vaniljesaus.

Og viktigst – en søt musserende fra Piemonte:

Moscato d’Asti Saracco Kr 129,90 – Varenummer 3267701

Flere vintips fra Christer Berens:

Vintips til pikniken

Roséviner i sommervarmen

Viner fra Sør-Afrika

Vinmessig kan Piemonte-området deles i tre: Ett område rundt Alba (som blant annet omfatter Barolo og Barbaresco), ett sørøstlig område rundt Asti og Alessandria, samt et nordlig område vest for byene Novara og Vercelli.
Vinmessig kan Piemonte-området deles i tre: Ett område rundt Alba (som blant annet omfatter Barolo og Barbaresco), ett sørøstlig område rundt Asti og Alessandria, samt et nordlig område vest for byene Novara og Vercelli.

Druene i Piemonte

  • Dolcetto. Smak av bringebær og kjøttmoreller. Kan sammenlignes med Pinot Noir. Noen av dem har litt garvestoffer. Dolcetto bruker du først i måltidet, gjerne til elegante retter av hvit fisk. Fyldigere Dolcetto-er kan også brukes til kjøtt.
  • Barbera. Naturlig lav på garvestoffer og naturlig høy på syre. Barbera kan brukes til pasta, kjøtt, skinke, også hvit fisk.
  • Nebbiolo. En av vinverdenens særeste og edleste druer med tjære, kaipåler og mye garvestoffer. Passer godt til oksekjøtt. Når den får lagret seg litt passer den veldig bra til viltkjøtt.