Økte matvarepriser får en del av skylden for den økte inflasjon.  (Foto: Åserud, Lise/Scanpix/SCANPIX)
Økte matvarepriser får en del av skylden for den økte inflasjon. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix/SCANPIX)

Matkjedene refses for å gi bøndene skylda for prishopp

Forbrukerrådet kritiserer matkjedene for å gi jordbruksoppgjøret skylda for prisoppgangen fra 1. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nationens prisundersøkelse viste at prisene var satt opp langt høyere enn jordbruksoppgjøret skulle tilsi. Forbrukerrådet er lei av at kjedene skyver landbruket foran seg når de skal forklare prisoppganger.

– Det ser ut som kjedene bruker sjansen til å øke prisene generelt, med landbruksoppgjøret som en velkommen forklaring. Forbrukerrådet opplever at de fleste kjedene har god inntjening og at landbruksoppgjøret slik sett ikke er årsaken, men en unnskyldning for prisøkningen, sier forbrukerpolitisk direktør Audun Skeidsvoll i Forbrukerrådet til avisa.

LES OGSÅ: Mener Norge har dyr mat og dårlig utvalg

Leder Nils T. Bjørke i Bondelaget påpeker også at prisene justeres opp fra 1. juli, mens landbruksøkningen ikke får effekt før flere måneder senere. Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) er også enig med Forbrukerrådet.

LES OGSÅ: Matkjedeutvalget: – Svenske kunder har dobbelt så stort vareutvalg

Han delsdirektør Thomas Angell i bransjeorganisasjonen HSH betegner kritikken som urimelig og mener Forbrukerrådet bør sette seg mer inn i sammenhengene.

– Jordbruksoppgjøret er en faktor som bidrar til høyere matpriser, og i tillegg øker lønnskostnadene og prisene ellers i verdikjeden. Forbrukerrådet er konspiratorisk og ser det tydeligvis som sin oppgave å «ta» kjedene. De bør heller være opptatt av at internasjonale giganter utnytter posisjonen sin til å skru opp prisene, sier han. (©NTB)