ny1-bortføring-barn-F - Fortsatt mange kidnappinger

Til nå i år har 39 barn blitt bortført til og fra Norge. Dette er en nedgang på åtte barn og seks saker på samme tid i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette viser nye tall som ble lagt fram av Justisdepartementet onsdag. Tallene inkluderer bare sivile barnebortføringssaker der Justisdepartementet og Utenriksdepartementet er involvert. Dermed kan det ha skjedd flere kidnappinger enn det som kommer fram av statistikken.

I 2010 ble rekordmange 93 barn bortført; 64 barn ble kidnappet fra Norge mens 29 ble tatt til Norge. Til tross for nedgangen i år, er fortsatt tallene på antall kidnappede barn store sammenlignet med tidligere år.

Ifølge Justisdepartementet skjer bortføringene ofte i sommerferien. Mange barn reiser bort med en av foreldrene, og noen kommer ikke tilbake som avtalt. Som regel blir bortføringssakene oppklart raskt. Per 30. juni i år er 41 saker (65 prosent) avsluttet, mens 22 (35 prosent) fortsatt er under etterforskning.

Statssekretær Astri Aas-Hansen mener nedgangen henger sammen med den økte oppmerksomheten på området.

– Oppmerksomhet er viktig og kan bidra til at kidnappinger blir avverget, sier hun og forsikrer at departementet prioriterer arbeidet med barnebortføringer høyt. En rekke tiltak har blitt satt i gang, blant egne arbeidsgrupper og informasjonsportal. (©NTB)