Sommeridyllen til vanns er ikke langt unna. Våren har alt gjort et skikkelig innhogg   og nå er vårutvalget blant bruktbåter rekordstort. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Sommeridyllen til vanns er ikke langt unna. Våren har alt gjort et skikkelig innhogg og nå er vårutvalget blant bruktbåter rekordstort. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Krever én båtfartsgrense for hele landet

Redningsselskapet ber myndighetene innføre en felles fartsgrense på fem knop for all båtferdsel innenfor 100 meter fra land i Norge. Kystverket er åpne for endringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka har tre personer omkommet i fritidsbåtulykker i Norge. I overkant 30 personer dør i slike ulykker årlig, og Redningsselskapet frykter en økning. De mener fartsgrensen i hvert fall bør gjelde fra mai til oktober i områdene med mest båttrafikk, skriver Aftenposten.

– Det er noe helt annet å kjøre på et skjær i 40 knop enn å tøffe på det med en snekke. Veldig mange kjører uforsvarlig fort. I trange farvann og i dårlig sikt er det farlig, og det blir enda farligere når det kombineres med alkoholbruk, sier pressetalsmann Ingvar Johnsen i Redningsselskapet.

LES OGSÅ: To mistet livet i ny båtulykke i natt

De sendte for en stund siden et ferdig lovforslag til Kystverket. I 2003 ble det utarbeidet en forskrift om fem knops hastighet inntil 50 meter fra land, men endringen møtte stor motstand og ble trukket tilbake.

Redningsselskapet mener et kjent og ensartet trafikkregime til sjøs vil bedre sikkerheten og gjøre det lettere å reagere på overtredelser.

LES OGSÅ: – Finnes nesten ikke politi på sjøen

– Vi har ingen planer på dette området nå, men hvis dette viser seg å være et utbredt ønske, så skal det ikke stå på oss. Vi ønsker regulert atferd langs kysten og ser at det kan være gunstig med et helhetlig regelverk, sier assisterende kystdirektør Per Jan Osdal til avisa. (©NTB)