rovdyr-vern-F - Færre vil ha styrket rovdyrvern - flere likegyldige

I en ny måling sier færre enn tidligere at de mener norske rovdyr trenger sterkere vern. Men det har ikke ført til flere rovdyrskeptikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I stedet øker gruppen som sitter på gjerdet og svarer «vet ikke» på spørsmålet i Nationens distriktsbarometer om norsk rovdyrpolitikk. Denne gruppen går opp 6 prosentpoeng til 9,5 prosent.

27 prosent vil ha styrket rovdyrvern (ned fra 31,5 prosent i fjor, men høyere enn barometeret fra 2009). Andelen som vil ha mindre vern, går ned fra 23 til 22,5 prosent. 41 prosent er fornøyd med dagens nivå (ned fra 41,9 prosent).

Nedgangen i andelen rovdyrelskere er størst i store og mellomstore byer utenfor Oslo. Valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo tror trenden er et utslag av mediedebatten og at rovdyrstammen skal ha økt. Hun mener også det er vanskelig å forutse hvor gjerdesitterne havner hvis debatten blusser kraftig opp.

Partiene på Stortinget kom før sommerferien fram til et rovdyrforlik som blant annet innebærer reduksjon i bestandsmålet for bjørn, sterkere lokal styring og utvidet nødvergerett. Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF er glad for at 67 prosent av de spurte fortsatt ønsker uendret eller styrket vern for rovdyra.

- Denne undersøkelsen bekrefter nok en gang at et massivt flertall i det norske folk er glade for de rovdyra vi har, eller vil ha flere. Det på tross av at den offentlige dekningen at rovdyr er enormt fokusert på konflikter og problemer, sier han. (©NTB)