I MEDIAS SØKELYS: Media omringer en bil som tirsdag forlater den underjordiske parkering ved News Corporation sjef Rupert Murdochs London hjem. Den tidligere britiske statsministeren Gordon Brown er blant dem som har anklaget Rupert Murdochs medieimperium for å bruke kriminelle metoder for å få tak i hans private dokumenter. (Foto: MAX NASH/Afp)
I MEDIAS SØKELYS: Media omringer en bil som tirsdag forlater den underjordiske parkering ved News Corporation sjef Rupert Murdochs London hjem. Den tidligere britiske statsministeren Gordon Brown er blant dem som har anklaget Rupert Murdochs medieimperium for å bruke kriminelle metoder for å få tak i hans private dokumenter. (Foto: MAX NASH/Afp)

Den britiske regjeringen vil forhindre nytt Murdoch-eierskap

Parlamentet stemte tirsdag for Labours forslag som ber Rupert Murdochs mediekonsern News Corporation om å trekke budet på British Sky Broadcasting (BSkyB).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag gikk siste utgave av News of the World i trykken, men til tross for at skandaleavisen nå er historie, er det lite som tyder på at mediemogulen Rupert Murdoch vil gi seg med det første.

Les også: Sisteutgaven av News of the World solgte rekordbra

Murdochs mediekonsern News Corporation har lagt inn et bud på BSkyB, men nå trues Murdochs kjøpeplaner av politikere som har fått nok av den hensynsløse mediemogulen.

Tirsdag stemte Parlamentet for Labours forslag som ber Rupert Murdochs mediekonsern News Corporation om å trekke budet på British Sky Broadcasting (BSkyB).

Murdoch kan måtte trekke budet

Med de omfattende avlyttingsavsløringene i bakhodet, ba Labour tirsdag Parlamentet om å stemme over et forslag som ber Rupert Murdochs mediekonsern News Corporation om å trekke budet på BSkyB.

Les også: News of the World ber om unnskyldning

Kort tid etter sa den britiske regjeringen i en uttalelse at de vil stemme for forslaget.

Avstemningen i Parlamentet er ikke bindende, men vil øke presset på Murdoch om å droppe budet, som allerede er henvist til konkurransetilsynet.

– Jeg ber alle partier om å støtte dette forslaget, slik at Parlamentet kan sende en klar beskjed til Murdoch om hva som er nødvendig, sa Labour-leder Ed Miliband i et fjernsynsintervju tirsdag.

Tirsdag ble det også kjent at mediemogulen Rupert Murdoch er blitt innkalt til å møte en parlamentskomité for å svare på spørsmål om anklagene mot avisene han eier.

KRISE: Rupert Murdoch reiser til London for å håndtere avisskandalen. (Foto: Virginia Mayo/AP)
KRISE: Rupert Murdoch reiser til London for å håndtere avisskandalen. (Foto: Virginia Mayo/AP)

Spår Murdochs fall

Ifølge en kommentar trykket i The Guardian, av professor i journalistikk, Roy Greenslade, er Murdoch er i ferd med å miste kontrollen, og «hvis han ikke er forsiktig, vil han miste selskapet sitt også.»

Greenslade er langt fra alene om å mene dette. Tittelen på The Independents leder taler for seg: «En snublende mediefyrstes stormannsgalskap og arroganse».

Konkurransetilsynet i Storbritannia tok mandag over oppgaven med å granske News Corps planer om å kjøpe opp den kommersielle fjernsynskanalen BSkyB.

Saken kan fort bli liggende her et helt år, men ingenting tyder på at kravet fra opposisjonen om at avtalen må skrinlegges fullstendig, vil stilne.

Les også:– Journalist og redaktør pågrepet i britisk hackingsak

Systematisk avlytting av Brown

Blant de offentlige personene som har blitt utsatt for Murdochs metoder, finner en Gordon Brown, som systematisk og målrettet skal ha blitt avlyttet og gransket.

Les også: Gordon Brown ble avlyttet av Murdoch-avis

Blant annet finnes det bevis for at en privat etterforsker via en forbindelse i politiet skal ha saumfart politiets sentrale registre for å finne informasjon om den daværende statsministeren.

Det toppet seg i 2006 da dagstabloiden The Sun trykket «avsløringen» om at statsministerens sønn Fraser hadde den alvorlige og dødelige sykdommen cystisk fibrose. Avisa skal ha fått vite dette ved å ha sikret seg sønnens pasientjournal.

– Vi var i tårer. Men det var ingenting vi kunne gjøre, vi var offentlige personer. Jeg har aldri før spurt om hvordan de fikk tak i saken, men fakta er at den dukket opp i The Sun, sier Brown til BBC om hendelsen.

Granskningen av Browns privatliv skal ha foregått i over ti år, og metodene som er brukt er helt klart ulovlige.

Avlyttet politietterforsker innrømmer feil

John Yates, som er blant dem som trolig har størst kjennskap til politiets etterforskning av avisa News of the World, ble tirsdag grillet av politikerne i det britiske Underhusets kontrollkomité.

Topptjenestemannen fra Scotland Yard sa seg 99 prosent sikker på at hans egen telefon også er blitt hacket. Han avviser imidlertid at avlyttingen skal ha skremt ham fra å etterforske saken videre.

Les også: Illsint Cameron om News of the World: – Kan ikke begripe hva de tenkte på

Yates var den i London-politiet som i 2009 tok beslutningen om at avlyttingssaken ikke skulle åpnes på ny. Avgjørelsen ble tatt til tross for en stadig økende rykteflom og avisartikler som indikerte at News of the Worlds lyssky arbeidsmetoder ikke bare hadde rammet den britiske kongefamilien.

To år seinere har skandalen kommet for en dag, og Yates måtte tirsdag si seg enig i at å ikke sette i verk flere undersøkelser «var en feil beslutning».