TERRORFRYKT: Situasjonen har blitt mer utrygg for hjelpearbeidere etter bin Laden drapet. (Foto: ASIF HASSAN/Afp)
TERRORFRYKT: Situasjonen har blitt mer utrygg for hjelpearbeidere etter bin Laden drapet. (Foto: ASIF HASSAN/Afp)

Hjelpearbeidere i Pakistan må lide for drapet på Bin Laden

Det har blitt farligere å drive hjelpearbeid i Pakistan etter drapet på Osama bin Laden, forteller Røde Kors som fremdeles driver hjelpearbeid etter storflommen i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juli i fjor kom vannet i store mengder til Pakistan og gjorde 20 millioner mennesker husløse. Et omfattende hjelpeprogram ble satt i gang og Norges Røde Kors driver fremdeles nødhjelp i de rammede områdene, ett år etter.

Situasjonen er fremdeles ekstremt vanskelig.

Les også: FN: – Pakistan-flom verre enn tsunamien

Osama-drapet har gjort Pakistan utrygt

Men etter at Osama bin Laden ble drept i Pakistan, har situasjonen blitt mer utrygg også for hjelpearbeidere.

Les også: Slik drepte spesialsoldatene Osama bin Laden

Hjelpearbeiderne fra Norges Røde Kors må derfor sikre seg mot den økte trusselen samtidig som de driver gjenoppbyggingen av det flomherjede landet.

– Taliban i Pakistan har sagt at alle utlendinger er fiender av landet. Vi som ser vestlige ut må derfor ta våre forholdsregler, forteller Prosjektleder Olaf Røsset i Røde Kors til TV 2 Nyhetene.

– Dette har gjort situasjonen vanskeligere for oss. Nå må vi følge strenge sikkerhetsregler. Særlig i byene at situasjonen er farlig. Vi tar våre forholdsregler, vi har fått begrenset bevegelsesfriheten, men vi har et godt sikkerhetsopplegg, sier Røsset.

Les også: Minst 30 drept i amerikanske angrep i Pakistan

Røsset har akkurat kommet tilbake fra Pakistan, og han forteller at det flere steder fremdeles ser ut som et katastrofeområdet og at mer nødhjelp er nødvendig.

Truer med tilbaketrekning

Samtidig som situasjonen allerede er meget vanskelig for både innbyggere og hjelpearbeidere, truer pakistanske myndigheter nå med å trekke tilbake grensestyrkene som bekjemper islamske ekstremister.

Les også: Rørt av smilende barn i katastrofeområdet

Det kan skje dersom USA reduserer sin militære hjelp til Pakistan.

USA sa mandag at landet kan komme til å holde tilbake 800 millioner dollar, vel 4,5 milliarder kroner, av sin støtte til Pakistan.

– Hvis det på noen måte blir vanskelig, vil vi bare trekke alle styrkene våre tilbake, sa Pakistans forsvarsminister Ahmed Mukhtar i et intervju med TV-kanalen Express 24/7.

USA har tidligere krevd at Pakistan trapper opp innsatsen mot Al-Qaida-grupper i dette området.

Diplomatisk krise

De kjølige forholdet mellom de to samarbeidspartene oppsto i kjølvannet av drapet på Osama bin Laden.

Les også: Bill skal dykke etter liket av Osama bin Laden

Umiddelbart gratulerte Pakistan USA med aksjonen, men ikke lenge etter ble forholdet mellom de to samarbeidspartene mer betent.

Pakistanerne var oppgitt og fornærmet for å ha blitt holdt utenfor aksjonen som drepte Osama bin Laden på pakistansk jord. Spekulasjoner oppsto om at Pakistan hadde beskyttet Bin Laden, og i etterkant gjort alt for å hindre avsløringer av forholdet til Al-Qaida-lederen.

Pakistanske myndigheter har hele tiden nektet for beskyldningene om å ha visst at bin Laden oppholdt seg i garnisonsbyen Abbottabad.