ny1-storselskaper-lønn-F - Statlige selskaper på lønnstoppen

Statseide selskaper som Telenor, Statoil, Norsk Hydro og Yara leder an i økning av lederlønninger blant de største selskapene på Oslo Børs, i strid med myndighetenes målsetting.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VG har kartlagt hva de største selskapene på børsen betalte sine toppledere i lønn og frynsegoder fra 2007 til 2010. Så godt som alle lederne har sikret seg en langt bedre lønnsutvikling enn vanlige lønnsmottakere.

Statoil-sjef Helge Lund økte sin samlede inntekt fra 8 millioner til 11 millioner kroner, en økning på 38 prosent. Telenor økte Jon Fredrik Baksaas' inntjening med 149 prosent til 18,4 millioner kroner i fireårsperioden.

Svein Richard Brandtzæg i Hydro tjener noe mindre enn sin forgjenger Eivind Reiten, da sistnevnte tjente godt på et avsluttet aksjeprogram under sammenslåingen med Statoil i 2007. Men selskapet ligger på topp blant de største børsselskapene - totalt mottok Brantzæg og Reiten 49,7 millioner kroner fra 2007 til 2010.

En vanlig industriarbeider hadde en lønnsutvikling på 13 prosent i perioden. Bare hos Norsk Hydro og privatkontrollerte Subsea 7 har toppsjefen hatt svakere lønnsutvikling enn dette.

Næringsminister Trond Giske sier til VG at han er trygg på at tendensen skal snus i selskapene staten eier over halvparten av, men sier han ikke har noen garanti for det der hvor staten har mindre andeler. (©NTB)