ny1-gjødsel-landbruk-F - – Gjødselkrav skal ikke senke matproduksjonen

Landbruksdepartementet beroliger norske bønder med at innstrammingene i gjødselkravene som følge av EUs vanndirektiv ikke skal medføre store kutt i matproduksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) har rapportert om at et planlagt kutt i antallet tillatte kuer per dekar jord vil medføre at bønder må ha 60 prosent større areal for å opprettholde dagens produksjon.

Men departementet melder at innskjerpingen i gjødselforskriftene, som nå er til behandling, ikke skal påvirke den samlede norske matproduksjonen, ifølge Nationen.

EUs vanndirektiv har som mål at vannet i vassdragene skal avvike minimalt fra det man regner som naturtilstanden. Men seniorrådgiver Finn Erlend Ødegård i Norges Bondelag sier at norske myndigheter ikke trenger å rette seg blindt etter kravene i direktivet.

– Vanndirektivet sier kun noe om vannkvaliteten. Landbruket skal drive smart agronomi, men samtidig skal det være mulig å drive lønnsomt landbruk, og direktivet gir norske politikere muligheter for å vise skjønn, sier Ødegård. (©NTB)