bih-srebrenica-F - Over 15.000 på Srebrenica-markering

Over 15.000 mennesker deltok på minnemarkeringen av 16-årsdagen for Srebrenica-massakren i Bosnia-Hercegovina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En spesiell minnestund ble holdt på den store gravplassen der over 600 ofre for massakren for 16 år siden, ble gravlagt mandag. Ofrene er blitt identifisert med DNA-prøver, og familiene har godkjent at nok levninger av den drepte er funnet til at en begravelse kan gjennomføres.

Det muslimske medlemmet av det tre mann store bosniske presidentskapet, Bakir Izetbegovic, understreket betydningen av forsoning mellom folkene i det tidligere Jugoslavia og framhevet rollen som Serbias president Boris Tadic har spilt. Tadic har to ganger deltatt på minnemarkeringen, i 2005 og i 2010.

- Forbindelsene i regionen normaliserer seg, og vi har endelig ledere som tør møte fortiden og skape en bedre framtid, sa Izetbegovic, sønn av Bosnias tidligere president Alija Izetbegovic.

I alt er nå 5.564 gravlagt, mens 6.598 er sikkert identifisert med DNA-analyse.

Den 11. juli 1995 tok bosnisk-serbiske styrker kontroll over Srebrenica, som FN vel to år tidligere hadde erklært som «sikker sone». To dager etter innledet de serbiske styrkene en systematisk massehenrettelse av ubevæpnede krigsfanger og mannlige sivilister. Mellom 7.500 og 8.000 ble drept i den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig. (©NTB)