De glemte humanitære krisene

Nesten halvparten av alle nordmenn mener norske medier ikke dekker humanitære kriser i verden godt nok, ifølge en meningsmåling organisasjonen Leger Uten Grenser har fått utført.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

45 prosent av nordmenn mener slike kriser dekkes på en utilstrekkelig måte, framgår det av målingen som er utført sammen med Norstat.

Samtidig publiserer Leger Uten Grenser en liste med ti store humanitære kriser som organisasjonen mener er helt eller delvis usynlige i norske medier.

Uten helsehjelp

På topp nevner organisasjonen 200.000 Rohingya-flyktninger i Bangladesh som lever uten helsehjelp.

Deretter følger 350.000 på flukt i Den sentralafrikanske republikk, og på tredje plass kommer Colombia der tre millioner mennesker ifølge Leger Uten Grenser er flyktninger i eget land.

Mediedekning gir med hjelp

– Vi har valgt disse krisene fordi de berører millioner av mennesker. Dessverre er de helt eller delvis usynlige i norske medier, sier lege Morten Rostrup i Leger Uten Grenser til TV 2.

Rostrup mener medieoppmerksomheten er viktig - og kan være med på å redde liv.

– Medieoppmerksomhet styrer på mange måter interessen for å gi hjelp til folk i krisesituasjoner. Når krisen glemmes av medier og politikere, går det utover nødhjelpen, sier den erfarne legen.

Se reportasje fra TV 2 Nyhetene i videovinduet øverst (Reporter: Anja T. Gunnersen)

glemtekrisergrab7 (Foto: Leger uten grenser )
glemtekrisergrab7 (Foto: Leger uten grenser )

Lanserer overvåkingstjeneste om mediene

Underernæring, tuberkulose, barnedødelighet i Somalia, legemangel i Kongo, glemte sykdommer, hivpositive uten medisiner og vaksinemangel er de andre humanitære krisene på Leger Uten Grensers liste.

Sammen med medieovervåkingsselskapet Retriever lanserer Leger Uten Grenser fra mandag en egen tjeneste der publikum selv kan følge med på hvordan norske medier dekker såkalte glemte kriser.

Her er hele listen:

 1. De glemte flyktningene fra Myanmar
  Over 200 000 mennesker fra Rohingya-folket lever i primitive flyktingleire i Bangladesh. De har flyktet fra forfølgelse i hjemlandet Myanmar, men lever uten papirer og rettigheter i Bangladesh. De papirløse flyktningene utsettes ifølge Leger uten grenser for vold og deres rettigheter brytes daglig. Mange av flyktningene er underernært, har liten eller ingen tilgang på rent vann og har ingen tilgang til helsetjenester
 2. 350.000 på flukt i Den sentralafrikanske republikk
  En million mennesker er rammet av konflikt og vold i Den sentralafrikanske republikk, 190.000 mennesker er på flukt i eget land og 160.000 har flyktet til Kamerun og Tsjad.
 3. Colombia: Over tre millioner på flukt fra narkokrigen
  I Colombia blir hvert år 300.000 mennesker tvunget på flukt i sitt eget land. De flykter fra drap, seksuell vold, tortur og bortføring på landsbygda til byene. Ofte finner de situasjonen i byen like utrygg som den de flyktet fra, men få har mulighet til å reise hjem igjen.
 4. 195 millioner barn er underernærte
  195 millioner barn lider av underernæring, de aller fleste i Afrika sør for Sahara og Sør-Asia. Undernæring bidrar til 2.6 millioner dødsfall blant barn under fem år. En milliard mennesker er rammet av underernæring i verden – hver sjette verdensborger.
 5. Tuberkulose dreper 5000 mennesker hver dag
  Tuberkulose har vært nærmest utryddet i rike land i 40 år, men hvert år rammer sykdommen likevel ni millioner mennesker i fattige land. Asia er det kontinentet som er hardest rammet, med over halvparten av tilfellene. Men også Afrika og Russland har svært mange tuberkulosepasienter.
 6. Ekstrem barnedødelighet i Somalia
  Somalia er et krigsherjet land med nesten total mangel på helsetjenester. Landet har kun fire leger per 100.000 mennesker. Resultatet er at ett av fem barn dør før de fyller fem år.
 7. Kronisk krise i Kongo
  En kronisk lidelse er langvarig, utvikles langsomt og kommer tilbake med jevne mellomrom. Slik er det også med krisen i Den demokratiske republikken Kongo. Konflikten i landet har tvunget to millioner mennesker på flukt, og store deler av befolkningen lever i frykt for vold og voldtekter. Den nærmest totale mangelen på helsetjenester gjør situasjonen ekstrem. Landet har en befolkning på 68 millioner, men kun knappe 6000 leger i et land på størrelse med Vest-Europa. Sykdommer som malaria, underernæring, kolera, meslinger, sovesyke og hiv/aids rammer befolkningen hardt. Barne- og mødredødeligheten i DR Kongo er blant verdens høyeste.
 8. Glemte sykdommer tar 100.000 liv hvert år
  Over 100.000 mennesker dør hvert år, og mer enn ti millioner mennesker er smittet av glemte sykdommer. Til tross for betydelig fremgang innen behandling de siste årene, fortsetter disse tre sykdommene å ramme nye mennesker hvert år. Sykdommene utgjør en stor belastning på helsevesen i utviklingsland. Samtidig klarer ikke de smittede å jobbe, skaffe mat, eller gå på skole.
 9. Ni millioner hiv-positive venter på behandling
  Medisinene som skal til for å gi hiv-positive sjansen til å leve et normalt liv finnes. Med behandling kan hiv-positive holde seg friske, og samtidig redusere smittefaren med opp til 96 prosent. Men dyre medisiner og kutt i støtten til hiv/aids gjør at ni millioner fattige hiv-positive ikke får medisiner, og står i fare for å dø.
 10. Vaksinemangel koster tre millioner liv hvert år
  Folk i rike land trenger ikke lenger frykte meslinger, polio og stivkrampe. Men for millioner av mennesker som ikke får vaksiner, er sykdommene fortsatt dødelige.

(TV 2 / NTB)