ny1-ssb-kpi - Prisfall skaper tvil om rentehopp

Prisene stiger mye saktere enn ventet. Det skaper usikkerhet om hvorvidt renta blir satt opp i august.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi var forberedt på at det kunne komme overraskelser, men dette var mye svakere tall enn både vi og Norges Bank hadde ventet, sier senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets til NTB.

Mens Norges Bank og Nordea hadde ventet at tolvmånedersveksten i prisnivået ville stige til 1,1 prosent i juni, var det størst enighet i markedet om at prisveksten mest sannsynlig ville ligge stabilt på 1 prosent. Mandag kom konsumpristallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som viser at den viktigste retningsgiveren for sentralbankens rentesetting hadde sunket til 0,7 prosent.

- Faktisk hadde alle konsumgrupper svakere utvikling enn vi ventet, og det generelle inflasjonsbildet er veldig svakt. Vi er ikke lenger like sikre på at Norges Bank kommer til å sette opp styringsrenta allerede i august, sier Boye.

Med en økning på bare 0,7 prosent er tolvmånedersveksten 0,3 prosentpoeng lavere enn i samme periode i fjor. Det skyldes i vesentlig grad svakere vekst i fly- og feriereiser i juni i år sammenlignet med samme måned i fjor. (©NTB)