shanghai-arbmiljø - Norsk Shanghai-utstilling brøt arbeidsmiljøloven

Ti ansatte ved den norske paviljongen under Expo 2010 i Shanghai rapporterer om en rekke brudd på både den norske- og den kinesiske arbeidsmiljøloven. De ble blant annet forbudt å gifte seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De ansatte norske guidene mener HR-manualen de jobbet under i et halvår under verdensutstillingen i Kina, var tilpasset ut ifra en manual for ansettelse av kinesiske fabrikkarbeidere, skriver Dagsavisen.

Forbud mot å gifte seg og å bli gravid, utmelding av folketrygden, lange dager og forbud mot å si opp var noen av kravene Innovasjon Norge stilte. Guidene mener alt tydet på at de ble ansatt gjennom Innovasjon Norge, men at det senere viste seg at de ble ansatt lokalt.

- Vi hadde besøk av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Det føltes helt absurd når vi selv jobbet under slike forhold, sier en av guidene til avisa.

Norges generalkommissær på Expo, Arild Blixrud, påpeker at de ansatte fikk høy lønn etter kinesisk standard, og i tillegg gratis bolig, kost og uniform. Han sier at ansettelse lokalt er helt vanlig og at forsikringen deres var god nok.

- Guidene hadde i begynnelsen 40 timers arbeidsuke, som ble redusert til 34. Ferieordning og ekstra helgefri ble også lagt til underveis. En del måtte rettes opp, men det var et forferdelig tidspress. Vi tok fatt i ting ettersom vi rakk det, sier Blixrud. (©NTB)