Mads Løkeland (Foto: TV 2)
Mads Løkeland (Foto: TV 2)

Krever forbud mot giftdumping i fjorden

Norske fjorder fylles opp med giftig gruveavfall. Bare Tyrkia, Ny Guinea, Filippinene og Indonesia gjør det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Engebøfjellet skjuler en av verdens største forekomster av mineralet rutil. Mineraler er den nye oljen, mener mange. Naturvernforbundet mener at det må stilles strenge miljøkrav til den kommende gruveindustrien.

– Foreldet metode

– Da kan vi sette gode miljøstandarder og bli et internasjonalt foregangsland, istedet for å bruke foreldede metoder med å dumpe avfall i sjøen, sier Mads Løkeland som er gruveansvarlig i Naturvernforbundet.

– Noe av det viktige vi vil gjøre er å gå gjennom hva andre land gjør i lignende situasjoner og sørge for at Norge har den absolutt beste praksis. Det er selvsagt helt uaktuelt for Norge å ligge etter disse landene, sier miljøvernminister Erik Solheim.

5,7 millioner tonn i året

Men foreløpig ser det dårlig ut. En undersøkelse gjort av FNs maritime organisasjon viser at de store gruvenasjonene sier nei til dumping av gruveavfall i sjøen. Norge har dessverre ikke svart på undersøkelsen ennå.

Men våre miljømyndigheter sier til FN-organet at det er ordinær praksis i Norge å dumpe avfall rett i fjorden. Det er også planen i Sogn og fjordane. Kommunen og Fylkesmannen har sagt ja til å dumpe gruveavfall rett ut i en av Norges reineste fjorder. Motstanderne kan ikke tro det er sant.

– De skal altså deponere elleve tonn i minuttet, 24 timer i døgnet, 365 dager i året i 50 år. Det er en enorm mengde det er snakk om. Det er gruveslam iblandet kjemikalier, sier Laila Claussen i Vevring og Førdefjorden miljøgruppe.

Dårlig selskap

Sier Miljøverndepartementet ja til disse planene setter det oss i særs dårlig selskap.

– I tillegg til Norge blir det Ny Guinea, Indonesia, Filippinene og Tyrkia. Dette er land med høy korrupsjon, mye arbeidsledighet og hvor selskaper har vært vant til å gjøre hva de vil gjennom mange år, forteller Løkeland.

Derfor krever Naturvernforbundet et forbud mot dumping av gruvemasse i norske fjorder.

– Det finnes mineralressurser over hele landet så vi kan risikere å ende opp med at det dumpes gruveavfall i alle landets fjorder. Det ville vært fullstendig katastrofe.