grablitenleil2
grablitenleil2

Små leiligheter blir dyrere

Nye byggeforskrifter gjør toromsleiligheter minst 200.000 kroner dyrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De nye forskriftene ble innført 1. juli. Forskriftene gir nye og strengere krav til isolasjon og energisparende tiltak. I tillegg må nye leiligheter nå være tilpasset funksjonshemmede.

Vil gi full stopp i byggingen

Aktørene spår at kostnadsøkningen vil gi full stopp i byggingen av små leiligheter.

Dette skjer samtidig som markedet skriker etter rimelige toroms leiligheter.

Boligbygger Olav Selvaag mener torommerene kan bygges ganske billig.

– Jeg er helt overbevist om at vi kunne kommet under millionen hvis vi kunne ha tenkt annerledes, sier han til TV 2 Nyhetene.

Men fra 1. juli gjelder nye regler for bygging, som blant annet krever bredere ganger, bad med snuplass og mulighet for å plassere en rullestol ved hver seng.

LES OGSÅ: Boligbyggingen tar seg opp igjen

– Det skal jo være bedre kvalitet i leilighetene. Det skal være bedre lydisolert, og det skal være bedre tilgjengelighet. Alt dette gjør dem dyrere, sier administrerende direktør i DnB NOR Eiendom, Terje Halvorsen.

– Hvis en sånn leilighet skulle bygges ut i henhold til de nye regulere så vil den bli minimum 200.000 kroner dyrere, sier han.

Det klassiske Selvaaghuset ble bygget enkelt og til en tredel av vanlig kostnadsnivå i 1947. Selvaag mener historien kunne gjentas.

Kan bli slutt på små boliger

– Hadde vi fått bygge dette huset er jeg sikker på at vi kunne bygget det for langt under en million. I hvert fall 6-700.000, sier Selvaag

Men i stedet blir det nå helt slutt på bygging av små boliger, tror DnB NOR eiendom.

– Det blir i hvert fall ikke bygget noen nye av slike leiligheter og det betyr jo at etterspørselen etter sånne leiligheter, og dermed også prisene bare vil øke som en konsekvens av det, sier Halvorsen til TV 2 Nyhetene.

Selvaag frykter på sin side ghettolignende tilstander rundt de store byene.

– Du må være rik eller ha noen som hjelper deg, for å kunne kjøpe bolig i dag.