varme sol soling hetebølge
varme sol soling hetebølge

Her sitter vi og mugner mens det er hetebølge i Øst-Europa

Norge taper sommervær-lotteriet nok en gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens vi i Norge sitter og mugner i regnværet er det hetebølge i deler av Europa. Enkelte steder har kvikksølvet nådd 40 grader.

Hetebølge etter surt vær

Noen gjør desperate forsøk på å kjøle seg ned, mens andre finjusterer brunfargen.

Etter en kjølig start på sommeren er flere land i Europa truffet av en hetebølge.

– Det er veldig vanskelig. Det har vært kaldt med vind og regn de siste dagene. Så kom det et værskifte og plutselig er vi oppe i 30 grader. Så store variasjoner er en katastrofe, sier serbiske Miodrag.

Bader i fontenen

Og når gradestokken når 40 må drastiske tiltak settes i verk. I Beograd er det satt ut tankbiler som skal sørge for at folk får i seg nok vann. Og i Budapest er byens fontener ikke lenger bare til pynt.

– Vi bor i en leilighet og vi pleier å komme hit fordi det er gratis, sier Borbala Rakmanyi, som ofte kommer for å kjøle seg ned i byens fontene sammen med sønnen Tamas.

I Romania kan mennesker og dyr se fram til mer bading for det er spådd at heten vil fortsette de neste dagene. Men dessverre for oss nordmenn - i alle fall de som bor sør i landet - er det ingen tegn til at den varme luften over kontinentet vil trekke seg nordover.

Norsk sommer, som vanlig

– Det er nok ikke veldig sannsynlig. Fram til tirsdag vil det ustabile været fortsette. Det er håp om forbedring fra onsdag med sol og temperaturer rundt 20-tallet, men noe tropevarme er det nok ikke håp om. Snarere tvert i mot. Det blir nordavind som trekker varmen lenger sør i Europa, sier Storm-meteorolog Stig Arild Fagerli.

Han råder nordmenn å utnytte de få solstrålene som kommer.

– Det blir vanskelig å love sommervær med høye temperaturer og sol sju dager i strekk. Men neste uke kan det bli lengre perioder med sol. Det kan bli greie dager hvor man kan komme seg ut og bruke naturen istedet for ikke sitte inne og vente på de neste fem minuttene med sol.