ETAPPE
ETAPPE

Hushovd mistet ledertrøyen til Voeckler på dramatisk etappe

Luis Leon Sanchez vant en etappe preget av krasj, skader og skandaler. Og Thor Hushovd mistet sammenlagtledelsen.

Se etappene på TV 2 og i livesenteret på tv2sumo.no fra kl. 13.50. I livesenteret kan du se rittet, få tekstoppdateringer, sjekke resultater og chatte med andre.

Dagens etappe var full av kontroverser. En media-bil kjørte ned Juan Antonio Flecha, totalt sto sju ryttere av på etappen og en stor velt sendte tre av dem ut - derblant Alexander Vinokourov, Jurgen van den Broeck og David Zabriskie.

Etter etappen forklarte Hushovd at de var nødt til å roe ned hovedfeltet etter den store krasjen.

GULVOECKLER
GULVOECKLER

- Det var en såpass stygg velt at vi måtte vente. Da vi begynte å kjøre igjen var det for sent til å ta igjen bruddet. Vi får håpe det går bra med dem som krasjet, sa han.

Om alle ulykkene på etappen sa han:

- Ja, dette er en risikosport. Det har det aldri vært tvil om. I år har det vært ekstremt mange ulykker. Det er leit for oss som driver med dette og det kommer noen tanker i hodet da. Selv kjørte jeg over en sykkel i dag. Det skal normalt ikke være mulig uten å velte, sa Hushovd.

533452

Vi fulgte etappen:

MÅL: Luis Leon Sanchez (Rabobank) knuser Thomas Voeckler mot slutten og tar sin tredje etappeseier i Tour de France. Sandy Casar nummer tre.

Thomas Voeckler er ny sammenlagtleder etter Thor Hushovd, som fikk sju dager i gult og har ti dager totalt i karrieren.

6,4 km igjen: Bruddet består nå av Thomas Voeckler, Sandy Casar og Luis Leon Sanchez. De har en ledelse på 4.45. Voeckler ligger 1.29 bak Hushovd i sammendraget og blir sannsynligvis ny gul trøye.

35 km igjen: Juan Antonio Flecha kjøres ned av en bil fra media. Se mer her: Media-bil kjørte ned rytter i Tour de France

49 km igjen: Femmansbruddet (Thomas Voeckler (Europcar), Juan Antonio Flecha (Sky), Sandy Casar (FDJ), Luis Leon Sanchez (Rabobank) og Johnny Hoogerland (Vacansoleil)) har en ledelse på 4.41.

81 km igjen: Hovedfeltet kjører fort igjen, men Thor Hushovd skal slite med å forsvare ledertrøyen. Bruddets forsprang er på 6.59.

92 km igjen: Hovedfeltet tar det rolig etter velten, bruddet har 7.14 i forsprang.

97 km igjen: Store deler av feltet må stoppe etter en velt i nedoverbakke på våte veier. Flere ryttere ligger på asfalten eller har kjørt ut i skogen. Andreas Klöden og David Millar var i bakken, men fortsetter.

Les også: Karrieren kan være over for Vinokourov

Jurgen van den Broeck krasjet ut av TYour de France. (Foto: TV 2/)
Jurgen van den Broeck krasjet ut av TYour de France. (Foto: TV 2/)

Disse har brutt som følge av velten:
Alexander Vinokourov (Astana), brukket lårben etter at han kjørte ut i skogen.
Jurgen van den Broeck (Omega Pharma-Lotto), brudd i skulderbladet.

David Zabriskie (Garmin-Cervélo), håndleddsbrudd.
Fredrik Willems (Omega Pharma-Lotto), brukket kragebein.

108 km igjen: Thomas Voeckler (Europcar), Juan Antonio Flecha (Sky), Niki Terprstra (Quick Step), Sandy Casar (FDJ), Luis Leon Sanchez (Rabobank) og Johnny Hoogerland (Vacansoleil) har fått 3.17 på feltet. Thomas Voeckler ligger 1.29 bak Hushovd og er per nå virtuell sammenlagtleder. Men sannsynligvis tar han klatretrøyen fra Tejay van Garderen.

TV 2 Play: Se hvorfor Voeckler er blitt en fransk folkehelt

Disse stått av så langt i dag: Juan Manuel Garate, Rabobank (stilte ikke til start), Wouter Pouels (Vacansoleil), Amets Txurruka (Euskaltel), Pavel Brutt (Katjusja), Alexander Vinokourov (Astana), Jurgen van den Broeck (Omega Pharma-Lotto), David Zabriskie (Garmin-Cervélo), Fredrik Willems (Omega Pharma-Lotto).

Chat med Mads Kaggestad her:

Før etappen:
Før dagens kuperte etappe sa Skys Edvald Boasson Hagen at han føler seg i god form og at det blir viktig for laget å komme med i dagens brudd.

Men etter en rask start på etappen var det lagkameraten hans Juan Flecha som kom i bruddet.

Thor Hushovd sa han fremdeles har tro på å kunne forsvare ledertrøyen, men frykter at noen som kommer i brudd vil klare å få så stor luke at trøyen ryker.

I sin etappevurdering skriver Johan Kaggestad at dette er den tøffeste etappen i Massif Central-området. Den har åtte kategoriserte stigninger i 4., 3. og 2. kategori, fra 1,6 til 7,7 km lange.

- Målbyen Saint-Flour ligger vakkert plassert på en høyde, hvilket betyr en utfordring av klatreferdighetene.

Få oversikt: Les resultatlistene her

Klar for sykkeldiskusjon? Delta i vårt debattforum for Tour de France
Tour de France: Nyheter | Etappene | Lag/ryttere | Resultater | Historikk
Se video: Reportasjer, klipp, musikkvideoer i TV 2 Play
Kan du skape et vinnerlag? Spill Tour de France-manager!
Spill vårt sykkelspill Velocipede her!