SAMARBEIDER: Petter Northug og Thomas Alsgaard. (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
SAMARBEIDER: Petter Northug og Thomas Alsgaard. (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)

Northug og Alsgaard samarbeider: – Vi snakker om de to største individualistene i norsk langrenn

Vintersportsekspert Per Angell Berntsen tror ikke forholdet mellom Alsgaard og Northug bare er rosenrødt.

Fredag ble det klart at Petter Northug i begynnelsen av mars neste år skal gå Vasaloppet for Team United Bakeries.

LES BERNTSENS BLOGG: – En genistrek av Alsgaard
LES OGSÅ: Northug klar for Alsgaards team

Men TV 2 Sportens vintersportsekspert Per Angell Berntsen tviler på om Northug kan gå helt til topps i det klassiske langløpet.

- Petter Northug er helt avhengig av hjelp fra andre enn Alsgaard og Jørgen Brink for å vinne. Hvis de tre kommer samlet mot mål den siste mila, så vil alle gå for seg selv. Og Petter vil ikke få noe hjelp verken av Alsgaard eller Brink. Derfor er han avhengig av å ha noen egne «vannbærere» som kan hjelpe ham fram til halvgått løp. Slik at han får en billigst mulig reise fram til løpet avgjøres de to siste milene, sier langrennskommentator i TV 2, Per Angell Berntsen.

– Ikke rosenrødt
Han tror ikke forholdet mellom Alsgaard og Northug bare er rosenrødt.

- De har en bra tone, men vi snakker om de to største individualistene i norsk langrenn. Og de to mest ekstreme vinnerskallene i langrennshistorien. Det blir interessant å se hvordan de vil fungere sammen. Petter Northug er ekstrem detaljorientert. Det er derfor han vinner så mye. Det er mest mentalt, at han føler en trygghet om at opplegget rundt ham er godt.

Berntsen mener Team United Bakeries har mange gode kvaliteter. Og er et godt valg for Northug.

- De har det beste smøreteamet i langløpssirkuset. Det hadde best glid, og feste i samtlige renn denne vinteren. Alsgaard er en luring på taktikk. Det kan Northug dra fordeler av. Men personlighetsmessig tror jeg Northug ville passet bedre med Team X-tra Personell, ikke minst på grunn av Aukland-gutta, som både Petter og faren John har et meget godt forhold til. Men på grunn av skiforbundet, ble det umulig for Northug å samarbeide med dem, sier Berntsen.

LES BERNTSENS BLOGG: – En genistrek av Alsgaard

– Snakket med Team X-tra personell
Northug hadde valget om å gå for et annet privatteam.

- Skiforbundet var i dialog med Team X-tra personell også. John Northug hadde flere møter med dem, så her har det vært dragkamp om gullkalven. I tillegg var Petter Northug svært nær, og lysten på å starte et helt eget lag. Men skiforbundet ønsket å ha kontroll på Northugs langløpssatsing. Dermed inngikk de et strategisk markedsamarbeid med United Bakeries. Da hadde Northug i realiteten ikke noe annet valg enn å samarbeide sportslig med dem heller, sier Per Angell Berntsen.

Og legger til:

- Men jeg tror Northug innser at baker-gutta har mye kompetanse. Det er likevel et artig paradoks at Alsgaard og Northug går på samme lag. Som NRK-ekspert på langrenn, var Alsgaard en av Northugs tøffeste kritikere i vinter. Men Thomas har en enorm integritet, og jeg tror de to respekterer hverandre høyt. Men noe kameratskap, er det ikke snakk om. Det blir et rotterace om Vasaloppseieren med to av historiens største langrennsprofiler på samme lag. Det er rett og slett et drømmescenario for oss som liker langløp, mener Berntsen.

LES BERNTSENS BLOGG: – En genistrek av Alsgaard