Nå som våren er her, ønsker mange av oss om å realisere båtdrømmen. Men båtkjøpet kan fort bli et mareritt   om du ikke vet hva du gjør. Her får du sjekklisten som skal hjelpe deg å unngå å bli sittende med skjegget i postkassen (Illustrasjonsfoto). (Foto: Scanpix)
Nå som våren er her, ønsker mange av oss om å realisere båtdrømmen. Men båtkjøpet kan fort bli et mareritt om du ikke vet hva du gjør. Her får du sjekklisten som skal hjelpe deg å unngå å bli sittende med skjegget i postkassen (Illustrasjonsfoto). (Foto: Scanpix)

Nå faller prisene i båtmarkedet

Tid for å gjøre et kupp – og det er mye å velge mellom.

Tidligere i sommer skrev vi her på Broom om tørke i luksusbåtmarkedet. Her sitter finanskrisen fortsatt i – og det er få kjøpere til de dyre objektene.

Og dette har absolutt ikke bedret seg utover sommeren, tvert imot. Nå er det tungt å selge båt nesten uansett prisklasse og antallet båter til salgs er rekordhøyt.

Bare på finn.no ligger det nå over 18.000 brukte båter til salgs. Og formuleringer som "båten skal vekk", "villig til å bytte i noen annet" og "kom med bud" er ikke uvanlige. Det viser at haster for mange selgere.

Full stopp

En del av årsaken er utvilsomt enda en dårlig sommer sør i Norge. Da frister ikke båtferie så veldig mye – og mange velger heller å brukene pengene på sydentur fremfor å kjøpe båt.

– Vi har vært nødt til å redusere prisene. Jeg aner egentlig ikke hva som har skjedd. Men fra andre uken i mai var det bare full stopp i bruktbåtmarkedet, sier Anders Topland ved Grimstad Bådsenter til avisen Dagens Næringsliv.

Ubrukt – til halv pris

I artikkelen om luksusbåtmarkedet skrev vi blant annet om en Formula 400 som ligger for salg til halv pris av nyprisen som er på over 4,5 millioner kroner. Og båten er ubrukt!

42-foteren Formula 400 er en gedigen ekspresscruiser med alt tenkelig utstyr, 700 hestekrefters Volvo-maskineri og toppfart på 39 knop.

Tilsynelatende et skikkelig kupp for 2,3 millioner kroner. Men båten er fortsatt ikke solgt.

LES OGSÅ: Luksusbåtmarkedet går fortsatt tregt

Katta i sekken

De fleste av oss velger båter til en langt mer folkelig pris enn dette, men også her kan man nå altså gjøre skikkelige kupp.

Når du skal kjøpe bruktbåt er det viktig å både sette seg inn i markedet og å vite hva du kjøper. Har du null peiling på båt, må du alliere deg med noen som har kunnskaper om, hvis ikke er det fort gjort å kjøpe katta i sekken. Mange har også brent seg med å starte med for stor båt. Det er viktig å kjøpe en båt du og familien mestrer og er trygg med, så går det heller an å kjøpe seg opp hvis man føler behov for mer plass og kanskje mer komfort etter hvert.

Og nå tilbudet er mye større enn etterspørselen, skal du i alle fall ikke hoppe på det første og beste tilbudet. Kjøpers marked betyr at du kan ta deg god tid og ikke nøle med å prute hvis du føler prisen er i høyeste laget.

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Dette er årets båttrend