ny1-tyvegods-romania-F - Tar norsk tyvegods i Romania

Rumenske tyvebander i Norge kan går tyngre tider i møte. Politisamarbeid sørger nå for at tyvegods fra Norge beslaglegges i Romania.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere kunne rumenske kriminelle sende eller frakte tyvegods fra norske hjem til Romania og trygt selge det der uten risiko for å bli tatt av rumensk politi. Nå blir det vanskeligere, skriver Dagsavisen.

– Vi har hatt rumenske politifolk på besøk hos oss som ledd i et utvidet norsk-rumensk samarbeid og har selv hatt politifolk i Romania. Som et resultat av dette har rumensk politi nå beslaglagt store mengder tyvegods som var fraktet dit fra Norge, sier politiførstebetjent Stig Vasbø ved Majorstua politistasjons etterretnings- og vinningsavsnitt til Dagsavisen.

Mens litauere og polakker har vært i flertall blant utlendinger i norske fengsler, har antallet rumenske kriminelle økt spesielt sterkt. Kun 17 rumenere ble varetektsfengslet i Norge i årene mellom 2000 og 2007. I toårsperioden 2007 til 2009 steg antallet til 163, ifølge tall fra Politidirektoratet.

Ifølge Vasbø har nyheten om beslagene av norsk tyvegods i Romania spredt seg som ild i tørt gress i de østeuropeiske kriminelle miljøene. Å hindre selve salget, og dermed at tyvene får omsatt varene i penger, slår beina under bandene.

– Signaleffekten er viktig, og vi vet at signalene har nådd fram til de aktuelle gruppene. Disse beslagene forteller forbryterne at det ikke lønner seg å reise til Norge for å begå kriminalitet, sier Vasbø. (©NTB)