ny1-parti-måling-dn-F - Frp går fram – Høyre tilbake

Fremskrittspartiet går markert fram på meningsmålingen Sentio har gjort for Dagens Næringsliv i juli. Det går ut over Høyre, som går noe tilbake. Arbeiderpartiet er igjen største parti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På målingen faller Høyre 1,3 prosentpoeng til 27,8 prosent, mens Fremskrittspartiet kan glede seg over en framgang på hele 3,3 prosentpoeng. Partiet har støtte fra 22,7 prosent av de spurte i målingen.

– Målinger svinger, men denne viser i alle fall at nyheten om Frps snarlige død var litt overdrevet, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagens Næringsliv.

Arbeiderpartiet er igjen det største partiet med en oppslutning på 28,3 prosent, fram 1,2 prosentpoeng i forhold til junimålingen. Sosialistisk Venstreparti får 5,7 prosent, fram 0,4, mens Senterpartiet er nede på 4,5 prosent, en framgang på 0,7. Kristelig Folkeparti er tilbake på firetallet med 4,3 prosent, et fall på 2,1 siden juni. Venstre får 4,4 prosent, ned 0,4.

Professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim tror ikke dette er en typisk feriemåling, med store og ofte upålitelige utslag.

– Denne målingen gir et stabilt bilde av situasjonen med et klart blåblått flertall, sier han og legger til at han tror voldssakene den siste tiden styrker Frp.

– Alle som profilerer seg på mer politi i gatene og strengere straffer har gode tider nå. Det er heller ikke noe minus for Frp at mer enn halve befolkningen vil stenge grensene, sier Todal Jenssen.

Om denne målingen var stortingsvalg ville Høyre og Frp fått flertall sammen på Stortinget med 89 mandater. De rødgrønne ville fått 66, noe som er 20 færre enn de har i dag. (©NTB)