For mange oppleves det vanskelig å overlate barnet til noen man ikke kjenner. De fleste foreldre føler usikkerhet i forhold til om de gjør det rette for barnet, eller om barnet vil trives i barnehagen. (Foto: Illustrasjonsfoto)
For mange oppleves det vanskelig å overlate barnet til noen man ikke kjenner. De fleste foreldre føler usikkerhet i forhold til om de gjør det rette for barnet, eller om barnet vil trives i barnehagen. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Slik lykkes du med barnehagetilvenningen

Start forberedelsene til barnehagetilværelsen nå

I løpet av sensommeren og høsten skal mange nye ettåringer begynne i barnehagen. Den nye tilværelsen er en stor utfordring for både barn og foreldre. Det kan være lurt å starte forberedelsene allerede nå.

Ettåringer blir utslitte av en dag i barnehage

Besøk barnehagen

Så lenge barnet er lite er det vanskelig å snakke så mye om hva som skal skje etter sommerferien, men Hanne Berit Myrvold, fagleder i Margarinfabrikken barnehage i Oslo, tror det kan være lurt å komme på besøk til barnehagen allerede før tilvenningen starter.

– Da får både barn og foreldre hilse på personalet og de andre barna. I tillegg får de gjøre seg litt kjent med lokalene, sier Myrvold, som jobber i Norges største barnehage. Margarinfabrikken barnehage rommer 500 barn og 130 ansatte.

Å begynne i barnehage er en stor overgang i livet – både for barn og foreldre

Bruk utelekeplassen

Myrvold anbefaler også foreldre og barn å besøke barnehagens utelekeplass i barnehagens stengetid.

– Det gir økt trygghet for barnet å kjenne til uteområdet i barnehagen på forhånd.

Øv på å si «ha det»

– Øv på å si «ha det» til barnet, og la det være alene med andre voksne, råder faglederen.

– Bruk tanter, onkler, besteforeldre og venner til å være barnevakt. Da får barnet erfaring med at foreldrene går og kommer tilbake. Er de vant med det kan det lette oppstarten, tror hun.

Et annet tips fra Myrvold er å ta barnet med på handletur for å kjøpe det som trengs til oppstart i barnehagen: matboks, drikkeflaske og sekk.

Pakk sekken sammen

– La barnet være med på å pakke sekken, mens du setter ord på det du gjør og hvorfor du gjør det, råder hun.

– Ta gjerne med et kosedyr eller et teppe som kan gi ekstra trygghet i overgangen.

Dette kan du forlange av barnehagen

Å gi slipp på barna for første gang kan ofte være for foreldrene denne/enn for barna. Myrvold har noen tips til foreldrene:

  • Vær forberedt på at barnet ditt vil kunne gråte når du går. Selv om det kan oppleves vanskelig og trist, så er det viktig at du markerer at du går og faktisk går når du har sagt det.
  • Ikke la deg friste til å snike deg ut uten at barnet merker det. Det kan gjøre barnet utrygt. Barnet skal erfare at foreldrene går, og at de kommer tilbake. Det skaper forutsigbarhet for barnet.
  • Det er viktig at du som mor/far viser en trygghet i det å gå. Er du usikker og lurer på hvordan det gikk så kan du gjerne ringe til barnehagen etterpå, eller avtale med barnehagen at de ringer deg for å informere om hvordan barnet ditt har det.