usa-budsjett-slit-F - Obama sliter med avtale om budsjettbalanse

USAs president Barack Obama strever med å få til en avtale om å redusere underskuddet på statsbudsjettet. Republikanerne vil ikke gå med på å øke inntektsskatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En slik skatteøkning kan etter Obamas mening bidra til å redusere budsjettunderskuddet som bygde seg opp under Obamas forgjenger George W. Bush. Men den republikanske lederen for Representantenes hus, John Boehner, ville torsdag ikke godta en slik løsning.

Republikanernes flertallsleder Eric Cantor sa at hans partifeller i Kongressen står samlet bak kravet om at skattenivået ikke må økes.

- Jeg kan si dere én ting, og det er at det ikke er tid for skatteøkninger, framholdt han.

Obama og Boehner har ifølge en ikke navngitt republikansk kilde drøftet en bredere plan for budsjettkutt, som vil omfatte endringer i skatteloven. I tillegg vil en slik løsning forutsette kutt i syketrygden og andre trygdeordninger.

Kutt i sosiale stønader vil være dypt upopulære i Obamas demokratiske parti, som regner innføringen av disse ordningene som en av sine største triumfer. Men presidenten mener også slike nedskjæringer må vurderes i arbeidet for å bedre budsjettbalansen. (©NTB)