I Normandie lages eplebrennevinet Cavlados. (Foto: TV 2/)
I Normandie lages eplebrennevinet Cavlados. (Foto: TV 2/)

Møt lillebroren til cognac og armagnac

Slik lages eplebrennevinet calvados i Normandie.

Det er tre sorter brunt brennevin som er kjent fra Frankrike. Øverst troner selvsagt cognac som er kanskje verdens mest berømte avec. På andreplass er cognacens lillebror armagnac som lages rett sør for Cognac. Men i området rundt Lisieaux som er målgangsby i dag er det Calvados som gjelder.

Til forskjell fra cognac og armagnac er hovedingrediensen for Calvados epler. Eplene blir presset til jus som fermenteres til en eplevin som igjen destilleres til calvados. Calvadosen må lagres minimum to år på fat før den kan tappes på flasker, men blir gjerne liggende mye lengre.

Vi besøkte Domaine Dupont like utenfor Lisieux og Jérôme Dupont som driver huset fortalte at han likte å la fatene ligge mellom ti og 20 år. Det ble calvadosen mest kompleks samtidig som den beholdt den fine fruktigheten.

Så neste gang du skal ha en avec etter middagen, hvorfor ikke prøve en calvados?

Om du vil besøke Domaine Dupont tar de imot besøkende. Se hjemmesiden deres her: http://www.calvados-dupont.com/