Søppelet flyter inne i den stinkende campingvognen. Mannen skal ha bodd under slike forhold mer eller mindre uavbrutt i minst ti år. (Foto: Henning A. Jønholdt/Røyken og Hurums Avis)
Søppelet flyter inne i den stinkende campingvognen. Mannen skal ha bodd under slike forhold mer eller mindre uavbrutt i minst ti år. (Foto: Henning A. Jønholdt/Røyken og Hurums Avis)

70-åring nekter å flytte fra sin livsfarlige campingvogn

Tro det eller ei: Denne søppelfylte, falleferdige og stinkende campingvognen er hjemmet til en 70 år gammel mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen er nå kritisk for mannen, som bor på Hernestangen i Røyken, sørvest for Drammen.

Ytterveggen på campingvognen ser tilsynelatende ut til å kunne falle ned. «Det kan bli blodig», konstaterer Røyken og Hurums avis (RHA) torsdag.

Sideveggene i campingvognen ser tilsynelatende ut til å kunne falle ut. Foran tyter søppelet ut. (Foto: Henning A. Jønholdt/Røyken og Hurums Avis)
Sideveggene i campingvognen ser tilsynelatende ut til å kunne falle ut. Foran tyter søppelet ut. (Foto: Henning A. Jønholdt/Røyken og Hurums Avis)

– Mannen kan jo omkomme. Det er grusomt at noen kan ha det sånn i 2011. Jeg er ikke rik selv, men jeg har hus, strøm, innlagt vann og alt det jeg trenger. Kommunen må ta ansvar for at også denne mannen skal ha en rimelig tilværelse, sier naboen Ludvig Henden til Røyken og Hurums avis (RHA).

SE OGSÅ: Brannvesenets skrekkbilder av livsfarlige boliger

Overfor RHAs journalist unnskylder den ydmyke 70-åringen, med hendene fulle av sot, stanken i campingvognen, men har ingen problemer med å karakterisere tilværelsen som et rent helvete:

– Jeg har ikke dusj eller strøm. Jeg føler meg som verdens mest torturerte mann. I denne tilstanden må jeg isolere meg fra andre. Jeg har hatt kontakt med en hyggelig person fra kommunen, men det hjelper meg ingenting, sier mannen.

Les saken på hjemmesiden til RHA

LES OGSÅ:
Skal rydde opp i Oslos slum
Småbarn bor vegg i vegg med kriminelle

– Vil ikke hjelpes

Situasjonen har pågått i minst ti år, ifølge Henden. Og til tross for at mannen er under oppfølging av Røyken kommune, skal de uverdige boforholdene likevel ha forverret seg. Ordfører Rune Kjølstad (H) fortviler, men poengterer at mannen ikke vil ha hjelp. 70-åringen skal dessuten ha god økonomi og eier flere eiendommer.

Mannens fastlege skal nå vurdere om han skal tvangsinnlegges.

– Kommunens folk er jevnlig innom og ser til at han har mat og det som er nødvendig for å fungere. Men vi har i mange år forsøkt å få ham til å bo et annet sted. Men han vil rett og slett ikke, sier Kjølstad til tv2.no.

Han sier at han skjønner naboenes fortvilelse veldig godt, men at når vedkommende ikke er frisk, så vil det eneste riktige være å sette ham i forsetet.

– Det er klart at denne saken gir oss en følelse av maktesløshet. Vi var særlig engstelige for ham i vinter, og vi har personer som virkelig har stått på for ham. Han eier en hytte like ved, og har stående tilbud om kommunal bolig, og da er spørsmål hvor langt en kan gå i å bruke tvang, sier Kjølstad.

– Som Høyre-politiker er du neppe for at den terskelen skal være for lav?

– Nei, heldigvis er jeg ikke i den situasjonen at jeg skal vedta noen tvangsinnleggelse. Det er det eventuelt fastlegen som gjør om medisinske grunner tilsier at det er nødvendig. Jeg vil imidlertid ikke ta noe initiativ i den retning, sier han.

LES OGSÅ: Per endte livet sitt i søppel og avføring

Flere lignende saker

Kommuner landet over erfarer fra tid til annen slike situasjoner. Det mest kjente tilfellet er trolig «huleboeren» på Blindern i Oslo. Han bodde under en presenning fra 1978 til 2006, og vasket seg aldri i denne perioden.

I 2006 ble han innlagt på sykehjem, og Høyesterett slo i fjor fast at han kunne tvangsvaskes av hensyn til pleiernes arbeidsmiljø.

LES MER: Huleboeren kan tvangsvaskes