TRO PÅ LØSLATELSE: Den drapssiktede 29 åringens forsvarer tror på at klienten vil løslates om ikke så lenge. (Foto: SCANPIX)
TRO PÅ LØSLATELSE: Den drapssiktede 29 åringens forsvarer tror på at klienten vil løslates om ikke så lenge. (Foto: SCANPIX)

Full splid om drapsavhør uten forsvarer

29-åringen ble avhørt uten forsvarer til stede. Det kan skape problemer, mener jusprofessor. Det er hans eget valg, understreker politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld ble det klart at en 29-åring, opprinnelig fra Laos, er siktet for drapet på Einar Opsahl (35).

29-åringen, som er dømt 11 ganger, havnet i politiets søkelys kort tid etter drapet på Bislett lørdag for litt over to uker siden. Politiet baserer siktelsen på etterforskningen som har pågått den siste tiden.

Mannen benekter straffskyld, og hevder at han ikke var på Bislett drapsnatten. Hans forsvarer, Morten Engesbak, opplyste i går at klienten ble avhørt uten forsvarer til stede. I tillegg tok det 40 timer før den siktede mannen fikk oppnevnt forsvarer.

–Ifølge loven skal politiet oppnevne forsvarer så snart de vet at de vil holde den pågrepne mer enn 24 timer, sa Engesbak til tv2.no.

Formell feil

Professor i blant annet straffe- og påtalerett, Asbjørn Strandbakken, ved Universitetet i Bergen mener at avhør uten forsvarer til stede kan føre til problemer senere i prosessen.

– Det fremgår klart av loven at dette er en formell feil i forhold til etterforskningen. Spørsmålet er «hva skjer så»? Det som kan skje er at det aktuelle avhøret ikke kan brukes i enrettsprosess, men det betyr ikke at man ikke kan foreta avhøret på nytt, sier Strandbakken til tv2.no og legger til:

FEIL: Jusprofessor Asbjørn Strandbakken mener en slik feil kan
  føre til komplikasjoner. (Foto: HiB)
FEIL: Jusprofessor Asbjørn Strandbakken mener en slik feil kan føre til komplikasjoner. (Foto: HiB)

– Det kan bli satt spørsmålstegn ved om opplysningene som kan frem under avhøret kan benyttes. Dette er tricky, og slike feil kan skape komplikasjoner.

Ettersom 29-åringen ikke har tilstått under avhør, mener professoren at mangel på oppnevning av advokat vil få mindre betydning.

Les også: – 29-åringen sentral i drapsetterforskningen

Kan avskjære bevis

29-åringens forsvarer Morten Engesbak opplyser at han har bedt om en forklaring fra politiet rundt avhørene.

– Da jeg dro fra kontoret i går kveld, forelå den ikke. Det kan bli aktuelt å avskjære avhørene uten forsvarer som bevis, men det har vi ikke tatt stilling til ennå, sier Engesbak.

VAR IKKE TIL STEDE: 29-åringens forsvarer Morten Engesbak ble
  ikke oppnevnt før det hadde gått 40 timer. (Foto: SCANPIX)
VAR IKKE TIL STEDE: 29-åringens forsvarer Morten Engesbak ble ikke oppnevnt før det hadde gått 40 timer. (Foto: SCANPIX)
Han understreker at hvorvidt han velger å forsøke å få avhørene slettet som bevis ikke avhenger av hva den siktete 29-åringen sa under avhørene.

Engesbak har også bedt om dokumentinnsyn, noe har foreløpig ikke har fått innvilget.

– Politiet vil nok hevde at dette kan skade etterforskningen, sier Engesbak.

Les også. Bislett-drapet: Politiet er sikre på at de skal ta gjerningsmannen

– Ønsket ikke forklare seg

Politioverbetjent Grete Metlid sier til tv2.no at 29-åringen ble spurt om han ønsket å få oppnevnt forsvarer.

– Han valgte å forklare seg uten forsvarer til stedet da han ble avhørt som mistenkt i drapssaken. Det var helt ordinære avhør med lyd og video. Han ble kjent med sine rettigheter, sier Metlid og legger til:

– Hans forsvarer har sendt sine synspunkter til politiet, og nå vil det bli opp til påtalejuristene å besvare hendelsene.

Under pressekonferansen torsdag ble det kjent at 29-åringen nå nekter å forklare seg ytterligere til politiet.

– Per i dag ønsker han ikke å forklare seg ytterligere. Jeg har ingen formening om hvordan han vil stille seg til det fremover, men min klient er sikker på at videre etterforskning vil vise at han ikke har noe med drapet å gjøre.

Politioverbetjent Metlid informerer om at politiet nå jobber aktivt opp mot vitner, og forsøker å oppsøke personer de ennå ikke har snakket med.