ny1-esa-medisin-advarsel-F - Norge trues med EFTA-rettssak for medisinsommel

Hvis ikke norske myndigheter får ned tiden det tar å få godkjent medisiner, kan saken bli brakt inn for EFTA-domstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ga ESA – overvåkingsorganet til Det europeiske frihandelsforbund (EFTA) – Norge en såkalt grunngitt uttalelse om saken. Dette regnes som en siste advarsel, og ESA gir Norge to måneder til å gjøre forbedringer. Hvis ikke, vil ESA vurdere å ta saken til EFTA-domstolen.

Da overvåkingsorganet begynte å se på saken, var godkjenningstiden for medisiner åtte måneder. I dag ligger behandlingstiden på rundt to måneder, men varierer avhengig av prosedyrene som skal utføres. Norge har tidligere forklart at forsinkelsene skyldes underbemanning hos Statens legemiddelverk, heter i uttalelsen fra ESA.

Følgene av forsinkelsene er at produsentene ikke kan planlegge lansering av produkter på det norske markedet, samt at pasientene ikke har tilgang på nye medisiner i forsinkelsestiden, ifølge ESA.

Assisterende direktør Ivar Vollset i Legemiddelverket opplyser at forsinkelsene skyldes en kø som har bygget seg opp de senere årene, men at det er kommet ekstra ressurser fra Helse- og omsorgsdepartementet for å gjøre noe med problemstillingen.

– Vi regner med at vi når fristen i løpet av året. Vi er ikke langt unna målet om saksbehandlingstid på én måned, sier Vollset til NTB. (©NTB)