usa-romferje-telling-F - Nedtelling i gang foran siste ferd med romferje

Nedtellingen for den aller siste utskytningen av en av dagens romferjer er i gang. Men det er fortsatt uklart om ferja Atlantis kommer av gårde som planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidspunktet for utskytningen er satt til klokken 17.26 norsk tid fredag. Onsdag gjentok meteorologene sine advarsler om fare for uvær på dette tidspunktet, med kraftig torden i området rundt rombasen Cape Canaveral i Florida sørøst i USA .

- Jeg skulle ønske jeg hadde bedre nyheter, sa væreksperten Kathy Winters i det amerikanske luftforsvaret da hun la fram den ferskeste prognosen. Hun satte sjansen for at Atlantis kunne komme av sted i rute til 40 prosent.

Hvis det ikke lykkes å få ferja av gårde fredag, har romfartsadministrasjonen NASA nye sjanser lørdag og søndag. Men lykkes det heller ikke å få i stand en utskytning da, må mannskapet vente til neste lørdag, altså 16. juli, før muligheten byr seg igjen.

Atlantis har en besetning på fire om bord når den legger ut på den siste ferden til den internasjonale romstasjonen ISS. Den historiske siste reisen skal etter planen vare i 12 dager, med landing i Florida onsdag 20. juli. (©NTB)