Facebook (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
Facebook (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

Hvor avhengig er du av Facebook?

– Hvis facebookbruken går på bekostning av jobb kan du være avhengig, sier psykolog Cecilie Schou Andreassen. Ta hennes test her!

Facebook har over 500 millioner brukere på verdensbasis. 50% av brukerne på nettsamfunnet logger på hver dag, og i gjennomsnitt bruker folk 700 milliarder minutter per måned på siden.

Kanskje ikke så rart at det sosiale mediet har blitt fokus i forskningen til psykologspesialist og doktor i psykologi Cecilie Schou Andreassen? På Universitetet i Bergen, i samarbeid med Stiftelsen Bergensklinikkene, leder hun et forskningsprosjekt som blant annet går ut på å kartlegge facebookavhengighet.

– Nå ønsker vi å gå mer inn og se på arbeidslivet og hvilke arbeidsmiljøfaktorer som er med på å påvirke facebookvaner og omvendt. Vi vil se på både de positive og mindre positive aspektene ved sosiale medier, som er en ny arena der mellommenneskelig kommunikasjon og samspill får spille seg ut, sier Schou Andreassen under sitt besøk i «Sommertid» onsdag kveld.

Test deg selv

For å se hvilken risikogruppe du havner i når det kommer til Facebook-avhengighet kan du ta testen nedenfor. Svarene du gir er anonyme og vil bli brukt i forskningsøyemed.

Ta Facebook-testen for å finne ut av hvor avhengig du er her!

Faretegn

Dersom du skulle merke at familie, kolleger eller venner bruker Facebook i så stor grad at det går på bekostning av jobb eller skole kan det være et tegn på avhengighet, forteller Schou Andreassen.

– Våre tester bygger på generell avhengighetsteori og det er seks-sju ulike kriterier som må være tilstede. Det kan være kriterier som går ut på om du bruker det på å glemme personlige problemer, at du fjerner deg og avfokuserer fra andre ubehagelige tanker du har i livet. Det kan og dreie seg om at man bruker denne atferden sånn at det går på bekostning av jobb, studier eller andre ting, sier hun.

Les også: – Ikke la Facebook kontrollere livet ditt!

Se hele intervjuet med Cecilie Schou Andreassen sammen med Petter Stordalen her:

531610

Forskere ved Universitetet i Bergen gjennomfører også en studie på vaner knyttet til sosiale medier og samliv. Dersom du ønsker å delta i denne kan du trykke her. Her får du ingen testresultater etter innsending, men resultatene vil bli brukt i forskningsøyemed. Svarene er anonyme.

Flere nyheter om og fra «Sommertid» kan du lese her.