POSTEN SKAL FRAM: Postmann Anders Åmo er oppgitt over folk som ikke melder flytting. Det skaper nemlig trøbbel for Posten.  (Foto: TV 2)
POSTEN SKAL FRAM: Postmann Anders Åmo er oppgitt over folk som ikke melder flytting. Det skaper nemlig trøbbel for Posten. (Foto: TV 2)

Posten bruker 50 millioner på å finne deg

Sommeren er høytid for flytting, og mange glemmer posten. I fjor kom 19 millioner brev i retur på grunn av adressefeil. Det ble svindyrt for Posten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Postmann Anders Åmo er ute på sin daglige rute. Han stopper som vanlig innom en boligblokk i Bodø. I posthyllene ligger det bunkevis med brev og reklame som ikke er blitt hentet på flere måneder.

– Det er sikkert masse inkasso som ligger der. Det kan være regninger og viktige brev, sier han.

Han viser TV 2s reportasjeteam en bunke med brev og reklame. I bunken ligger det ubetalte regninger, inkassosaker og andre viktige brev. Til og med brev fra politiet.

Postbud Åmo har ikke noe annet valg enn å levere posten til den adressen som står oppført på konvoluttene. Det er så trangt i posthylla at de nye brevene må presses inn med makt.

19 millioner feilsendinger

– Etter hvert er vi nødt til å ta med bunken tilbake til terminalen, for så og sende de i retur til avsenderen. Da har brevene kanskje ligget her i flere måneder, sier Åmo og legger til:

– Det kan jo faktisk hende at mottakeren er på ferie, selv om jeg tviler på det. Noe av reklamen som ligger her er fra før jul, sier han.

I 2010 kom hele 19 millioner postsendinger i retur på grunn av feil eller mangelfull adresse.

– Når en postkasse fylles opp, så må vi på et eller annet tidspunkt ta posten med oss inn til terminalen igjen og så må vi prøver å finne ut av det. Stort sett går posten tilbake til avsender igjen. Denne prosessen tar ofte lang tid og det blir store forsinkelser, sier Pål Jakobsen, informasjonssjef i Posten og legger til:

– Når det ikke er avsender på konvolutten, blir posten åpnet slik at vi kan se om det er noen spor der vi kan gå etter.

Posten bruker enormt med tid og ressurser på å finne fram til rett mottaker. I fjor kostet dette detektivarbeidet 50 millioner kroner.

Les også: Denne e-posten fra Sparebank1 bør du ikke svare på

Pliktig å melde flytting

Nordmenn benytter sommeren til å flytte, og du er pliktig til å melde ifra til folkeregistret om flytting, men posten blir ofte glemt.

– Når du flytter har du en frist på deg til å melde flytting innen åtte dager til folkeregisteret. I tillegg har posten en egen adressetjeneste som de krever for at posten skal komme dit den skal, sier Lise Halvorsen, kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten.

Postbud Åmo synes det er sløvt at så mange glemmer posten.

– Vi bruker jo ekstra tid på å finne rette mottaker og det er jo litt frustrerende. Det er ganske sløvt egentlig, at ingen gjør noe med det. Det er jo viktig post som kommer, sier en oppgitt Andereas Åmo, postbud i Bodø.

Les også: Nå får du din egen digitale postkasse hos Posten