STRENGERE: Tollvesenet har gjort det vanskeligere for reisende å smugle udeklarerte kontanter ut av landet. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
STRENGERE: Tollvesenet har gjort det vanskeligere for reisende å smugle udeklarerte kontanter ut av landet. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Smuglet 400.000 kroner i kontanter

Fire flypassasjerer på vei ut av landet ble tirsdag avslørt av Tollvesenets valutahund på Gardermoen. I bagasjen hadde de kontanter for 400.000 norske kroner. Nå havner 80.000 i statskassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flypassasjerene var på vei til Istanbul da tollerne slo til og avslørte de udeklarerte kontantbeløpene, skriver Romerikes Blad. Alle fire skulle med samme fly og hadde med seg hadde med seg store kontantbeløp i ulik valuta tilsvarende 400.000 kroner.

– Kontantene var ikke deklarert. Derfor har vi inndratt 20 prosent av totalbeløpet, sier tolloverinspektør Hans Wilhelmsen til Romerikes Blad.

Inn- og utførsel av valuta over 25.000 kroner er deklarasjonspliktig. Tollvesenet anslår at det årlig smugles to–tre milliarder udeklarerte kroner til og fra Norge.

Les også: Rekordbeslag hos tollvesenet

– Nytt i år er at vi kan inndra 20 prosent av beløpet som et overtredelsesgebyr. Tidligere ble kun to–tre prosent av beløpet inndratt, og vi så at det virket lite avskrekkende. Dersom vi har grunn til å mistenke at pengene stammer fra kriminell virksomhet, kan vi ta alle pengene, opplyser kontorsjef Tor Fredriksen ved Tollvesenet på Gardermoen. (©NTB)