grense
grense

Økt grenseovervåkning skal redusere asylstrømmen

Regjeringen vil stramme inn kontrollen langs grensen for å redusere antall asylsøkere til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisministeren vil ha flere politifolk til å patruljere langs svenskegrensen og mener flere grensekontroller vil redusere asylveksten ytterligere.

– I fjor var det en reduksjon i antall asylankomster med 42 prosent sammenliknet med året før. Østfold politidistrikts satsing på grensenære kontroller skal ha mye av æren for dette, sier justisminister Knut Stortberget til TV 2.

Gjennomfører stikkontroller

Svinesund er Norges mest trafikkerte grenseovergang. Etter innføringen av Schengenavtalen ble det slutt på personkontroll av EU-borgere ved grensene.

Men politiet har lov til å gjennomføre stikkontroller nær grensen for å håndheve utlendingsreglene. I første halvår i år pågrep grenseteamet ved Østfold politidistrikt 344 asylsøkere.

De fleste var illegale innvandrere. Grensepolitiet avslørte også 24 forsøk på menneskesmugling de første seks månedene.

– Jo, mer vi avdekker her ved grensen, jo, mindre problemer blir det i de andre politidistriktene i landet, sier konstituert politimester i Østfold politidistrikt Beate Gangås til TV 2.

– Disse grensekontrollene har en preventiv effekt på andre som tenker på å sette kursen mot Norge, sier Storberget.

Gir mer penger til grensevaktene

Østfold politidistrikt har en spesialbygd bil for grensenær kontroll.

I denne bilen har politibetjentene tilgang på viktige dataregistre og kan blant annet raskt sjekke om en person tidligere har blitt utvist fra landet.

Regjeringen vil trappe opp antall kontroller langs grensen og varsler allerede nå at Østfold politidistrikt vil få mer penger til dette neste år.

– Vi ser at investeringer i aktiviteten til Østfold politidistrikt gir oss så stor gevinst at det vil være et politidistrikt vi vil styrke i neste års budsjett og neste års budsjetter, sier Storberget til TV 2.