NETTGIGANTER: Facebook og Google er utvilsomt blant internetts største og mektigste selskaper og med lanseringen av Google+ trakker Google rett inn på Facebooks domene. (Foto: Montasje/Facebook/Google+)
NETTGIGANTER: Facebook og Google er utvilsomt blant internetts største og mektigste selskaper og med lanseringen av Google+ trakker Google rett inn på Facebooks domene. (Foto: Montasje/Facebook/Google+)

Facebook stikker kjepper i hjulene for Google+-import

Det spekuleres i om krigen mellom de to nettgigantene Google og Facebook har startet i det Facebook skal ha blokkert et eksportverktøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken har sniklanseringen av den spådde Facebook-dødaren «Google+» fått mye oppmerksomhet. Google har sluppet en håndfull betatestere inn for å teste, synse og spre oppmerksomheten rundt det litt uferdige nettsamfunnet.

Les også: Google+ skal knuse Facebook

Det levnes liten tvil om at Google har hentet mye inspirasjon fra Facebook. Men i Google+ har søkegiganten også integrasjon mot en del av sine egne tjenester og forbedringer på mangler hos Facebook.

BETA-VERSJON: Slik ser velkomstskjermen til Google+ ut når en
  er logget inn. (Foto: Skjermdump Google+)
BETA-VERSJON: Slik ser velkomstskjermen til Google+ ut når en er logget inn. (Foto: Skjermdump Google+)

Venneeksport

Google+ har eksistert internt hos Google i et års tid, men sist uke fikk en håndfull beta-testere tilgang. Mange ønsket å slippe å legge til alle Facebook-venner manuelt, og programtillegg som hjelper til med dette ble populære.

DinSide laget mandag attpåtil en guide til hvordan man gjør dette med programtillegget «Facebook Friend Exporter». Programtillegget er et enkelt verktøy som henter ut navn, telefonnr., e-post og annen data fra dine kontakter og samler det i en fil som er lesbar for Google-docs, slik at en enkelt kan flytte kontaktene.

Utvikleren av programtillegget, Mohamed Mansour, skrev tirsdag morgen et innlegg på Google+ hvor han beklager seg over endringene Facebook har gjort som gjør hans program ubrukelig.

– Dette er slikt som skjer når en applikasjon får oppmerksomhet, skriver han i det offentlige innlegget og lover at han har en oppdatering klar som vil ta hensyn til endringene hos Facebook.

Her kan du lese hvordan Google selv beskriver prosjektet Google+

Bryter med Facebooks retningslinjer

Facebook har ikke svart på TV 2s henvendelser tirsdag for å kommentere dette, men det later til at programtillegget som Mansour har utviklet er i direkte konflikt med Facebooks retningslinjer.

I punkt 3.2 i står det tydelig at man ikke har lov å samle inn brukeres informasjon, eller venne-eksport Facebook, via «automatiske metoder» – herunder datainnsamlingsroboter og andre programmer for informasjonsskraping av nettsider.