Burka Australia (Foto: TORSTEN BLACKWOOD/Afp)
Burka Australia (Foto: TORSTEN BLACKWOOD/Afp)

Nå får australsk politi lov til å kikke under burkaen

Viser du ikke fjeset til politiet, risikerer du ett år i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg bryr meg ikke om en person bruker motorsykkelhjelm, burka, niqab eller noe som helst annet. Politiet bør ha muligheten for å kreve at de identifiserer seg, sier Barry O'Farrell guvernør i New South Wales ifølge nyhetsbyrået AP.

Tapte profilert rettssak

– Jeg har stor respekt for de ulike religionene og trosretningene, men når det kommer til å håndheve loven må politiet få de rette maktmidlene slik at vi kan identifisere folk, legger han til.

Bakgrunnen for den nye loven er en svært profilert rettssak som har versert i den australske delstaten der en muslimsk kvinne ble frikjent, da dommeren sa at politiet ikke kan ha identifisert kvinnen da hun brukte burka. Bakgrunnen var at kvinnen ble dømt til seks måneders fengsel for å ha levert en falsk anmeldelse mot politiet for å ha prøvd å ta av henne burkaen med makt

LES OGSÅ: Her pågripes burka-aktivisten av fransk politi

Om en nekter å identifisere seg risikerer en bot på over 31.000 kroner eller et år i fengsel.

 Sergio Redegalli Burka Australia (Foto: TORSTEN BLACKWOOD/Afp)
Sergio Redegalli Burka Australia (Foto: TORSTEN BLACKWOOD/Afp)

Det islamske rådet i New South Wales aksepterer pålegget fra myndighetene.

Flere stater vil innføre loven

– Om du blir pålagt av politiet å gjøre noe, og det er berettiget, da skal du gjøre det, sier leder for rådet, Khaled Sukkarieh til ABC radio.

LES OGSÅ: To av tre sier nei til burka

En muslimsk kvinneorganisasjon sa at de foretrakk at det var en kvinnelig politibetjent til stedet når sløret skal fjernest.

Politiforbundet i staten er naturligvis fornøyd. Men staten Queensland har alt sagt at det ikke er aktuelt for de å innføre den nye loven. Mens Western Australia vurderer å følge etter New South Wales.

– Jeg er bekymret for at politiet ikke har myndighet til å kreve at bil og motorsykkelførere fjerner hjelmer eller andre ting de har foran fjeset, sier politiminister Rob Johnson.