FRØ STOPPET I SVERIGE: E. coli mistenkte frø fra Egypt er stanset i Sverige. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
FRØ STOPPET I SVERIGE: E. coli mistenkte frø fra Egypt er stanset i Sverige. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

Salg av E. coli-mistenkte frø stanses i Sverige

Det svenske selskapet Econoca stanser salget av bukkehornskløverfrø fra samme parti frø som antas å være kilde til spredning av den farlige E. coli-bakterien som har tatt 47 liv i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har tatt kontakt med kommunen der selskapet holder til, for at de skal kunne følge opp saken, sier Lars Plym Forshell i det svenske mattilsynet Livsmedelsverket i en pressemelding.

Econoca har stanset salget og kalt tilbake bukkehornskløverfrø som allerede er levert.

Ikke funnet i Norge

Ifølge VG Nett er det ikke funnet e. coli-smitte i bukkehornsfrø som er importert til Norge. Det norske mattilsynet har imidlertid gått ut og advart norske forbrukere mot å importere frø av denne typen.

Minst 47 mennesker i ulike europeiske land er døde etter å ha blitt smittet av EHEC-varianten av E. coli. Verdens helseorganisasjon WHO anslår at rundt 3.600 personer i 16 land er blitt smittet i utbruddet.

Les mer: Tidenes mest alvorlige E. coli-utbrudd

Inngår ofte i frøblandinger

Bukkehornskløverfrø er en type naturmedisin som fra gammelt av har vært brukt mot ulike sykdommer, og inngår ofte i frøblandinger som selges over disk. Frøene som nå tilbakekalles i Sverige, skal være produsert i Egypt. (©NTB)