KREV MER AV REKTORENE: Det mener fungerende barneombud Knut Haanes. (Foto: Gorm Røseth)
KREV MER AV REKTORENE: Det mener fungerende barneombud Knut Haanes. (Foto: Gorm Røseth)

Barneombudet vil sparke rektorer

Barneombudet foreslår å sparke rektorer som ikke leverer et trygt skolemiljø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange skolebarn mistrives, mobbes og plages. Aldri før har så mange foreldre bedt Foreldreutvalget om hjelp. Assisterende barneombud Knut Haanes vil at det skal reageres mye kraftigere mot rektorer som ikke følger loven.

90 prosent bryter loven

Ferske tall Dagsavisen har hentet inn fra Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), viser en kraftig økning i tallet foreldre som ber om hjelp i alvorlige skolesaker. Siden januar har FUG mottatt 335 henvendelser, 112 flere saker enn til samme tid i fjor.

Les også: Flere lærere mobber elever

Nylig viste et felles nasjonalt tilsyn at kun 11 av 129 kontrollerte skoler gikk fri da de ble kikket i kortene på om de har gjort det de skal for å gi elevene et godt sosialt miljø på skolen. Ni av ti skoler bryter loven, ifølge Utdanningsdirektoratet.

– Tallene viser at norske kommuner rett og slett ikke er i stand til å ivareta barn og unge, sier nestleder Knut Haanes i Barneombudet til Dagsavisen.

Loveleen Brenna, leder i FUG, er enig.

– Rettsløse barn

– Barna våre er rettsløse i skolen. Det virker som at vi leverer ungene til en institusjon som utsetter dem for alvorlig fysisk og psykisk skade. Hadde dette skjedd i hjemmet, ville barnevernet grepet inn. Når skolen svikter, skjer det ingenting, sier hun.

Haanes vil ansatte skoleledere på åremål.

Les også: Vurderer å anmelde fylkeskommunen etter mobbesak

– Rektorer må sparkes fra jobben når de ikke leverer et trygt skolemiljø. Det må få konsekvenser når man ikke tar tak i problemene og løser dem innen en frist, fastslår Knut Haanes. (©NTB)