kvarme
kvarme

Geir Kvarme eller ektemannen kan miste retten til barna:
– En uvirkelig klappjakt

20–40 surrogatfamilier granskes av myndighetene.

Skuespiller Geir Kvarme og ektemannen Sebastian frykter at de skal bli slettet som foreldre til tvillingdøtrene Nola og Anna (4), skriver VG.

Ekteparet er en av titalls norske surrogatfamilier som nå skal granskes av myndighetene. Målet er å få ryddet opp i feilregistrerte foreldre av surrogatbarn.

De to har fått et brev fra Skattedirektoratet, hvor de har fått beskjed om at de begge ikke kan være foreldre til døtrene – til tross for at de ble folkeregistrert som det av norske myndigheter etter fødselen.

Les også: Cæsar-stjerne fikk to barn med ektemannen ved hjelp av surrogatmor

– Enkeltmennesket mot systemet

– Det oppleves helt ukontrollert. Det er enkeltmennesket mot systemet – en uvirkelig klappjakt. Samtidig er det helt virkelig, sier Kvarme til avisa.

Det var etter familiens pinseferie at brevet lå i postkassa.

– Vi gjorde alt riktig, var helt åpne overfor norske myndigheter gjennom hele prosessen og har levert inn all dokumentasjon, sier han.

For fem år siden giftet han seg med Sebastian, og i 2007 kom Nola og Anna til verden.

De ble født av en surrogatmor i USA.

Én far per barn

I all uvitenhet kan foreldre av surrogatbarn stå uten en eneste rettighet overfor barna sine, til tross for at de er folkeregistrert av norske myndigheter. Ifølge norsk lov er det kun kvinnen som føder som kan være mor.

Morskap kan bare overføres ved adopsjon, mens kun surrogatbarn av par og alenefedre har rett til norsk pass. Ett barn kan ifølge barneloven høyst ha én far.

Derfor står de fram

De siste ukene har mellom 20 og 40 norske familier blitt kontaktet av Skattedirektoratet.

Kvarme-paret velger å stå fram i VG fordi de frykter at deres barns juridiske rettigheter står i fare.

– Myndighetene sier at vi begge ikke kan være foreldre til våre barn, men de sier ingenting om løsningen, sier Sebastian.

Aktuell som Karius

Geir Kvarme er i september aktuell som Karius i teaterstykket «Karius og Baktus» på Oslo Nye Teater.

Kvarme røpet i vår overfor «God kveld Norge» at han ikke hadde tenkt å ta med barna for å se ham som den uønskede tannbakterien.

– Jeg tenker at pappa skal få lov til å være pappa, ikke Karius, spøkte han.