Yaakov Yosef (t.h.) har støttet budskapet i boken Kongens tora (innfelt). (Foto: KNESSET/MONTASJE)
Yaakov Yosef (t.h.) har støttet budskapet i boken Kongens tora (innfelt). (Foto: KNESSET/MONTASJE)
jodefront
jodefront

Rabbiner avhørt om jødisk rasistbok

Anbefalte rasistbok som oppfordrer til drap på ikke-jøder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Israelsk politi anholdt søndag rabbineren Yaakov Yosef etter at han offentlig anbefalte en kontroversiell og omstridt bok. Torat HaMelech (Kongens tora) søker å rettferdiggjøre drap på ikke-jøder.

– Biltyveri!

– Dette er en bortføring og et biltyveri. Det er en skam at en rabbiner kan bli arrestert for en religiøs mening, mens venstresiden kan oppfordre til vold uten å bli etterforsket en gang, sier Yosefs sønn Amran til Yedioth Ahronoth.

(Artikkelen fortsetter)

Tusenvis protesterte da rabbi Dov Lior ble anholdt og avhørt
  forrige uke. Her er han nettopp løslatt og hylles av tilhengerne. (Foto:
  ILIA YEFIMOVICH/Afp)
Tusenvis protesterte da rabbi Dov Lior ble anholdt og avhørt forrige uke. Her er han nettopp løslatt og hylles av tilhengerne. (Foto: ILIA YEFIMOVICH/Afp)

– Absolutt ingen har rett til å sette seg selv foran loven, kontret statsminister Benjamin Netanyahu under et pressemøte søndag.

Boken, som er skrevet og utgitt i 2009 av rabbi Yitzhak Shapira fra den jødiske bosettelsen Yitzhar på Vestbredden, hevder at jøder har rett til å drepe personer som «truer Israel». Ifølge Jerusalem Post inkluderer dette også barn som en frykter kan vokse opp og bli fiender av det jødiske folket.

Ett av de ti bud lyder «Du skal ikke slå i hjel», men forfatteren skriver i boken at det kun gjelder for jøder mot andre jøder.

«Ikke-jøder er ufølsomme av natur, og angrep på dem kan stagge deres onde tilbøyeligheter», heter det i boken ifølge Haaretz.

Yosef er sønn av en av Israels mest fremtredende og populære religiøse ledere, Ovadia Yosef. Han er åndelig leder for Shas-partiet i statsminister Benjamin Netanyahus regjeringskoalisjon.

Kjapt avhør

Rabbineren, som selv har fartstid i parlamentet Knesset, ble løslatt etter bare en time.

– Han ble avhørt på grunnlag av at vi mistenker ham for å nøre opp under voldsbruk og rasisme. Etter pågripelsen satte tilhengerne hans fyr på bildekk nær hovedveien mellom øst- og vest-Jerusalem, sier polititalsmann Micky Rosenfeld.

Yosef er den andre profilerte rabbien som er tatt inn til avhør på kort tid. Forrige ble Dov Lior, en sentral skikkelse i bosetterbevegelsen også avhørt. Også det førte til protester i Jerusalems gater.