HASTER: Barne og familiedirektoratet innrømmet fredag at det er gjort grove feil i behandlingen av en 13 år gammel gutt i Bergen, som ble tvangsplassert av barnevernet. Guttens storebror sier 13 åringen ikke tåler å vente lenger på at systemet jobber med saken (Foto: Privat)
HASTER: Barne og familiedirektoratet innrømmet fredag at det er gjort grove feil i behandlingen av en 13 år gammel gutt i Bergen, som ble tvangsplassert av barnevernet. Guttens storebror sier 13 åringen ikke tåler å vente lenger på at systemet jobber med saken (Foto: Privat)

– Nå er det livskritisk for min bror

Barne- og familiedirektoratet innrømmet fredag at det er gjort grove feil i behandlingen av en 13 år gammel gutt i Bergen. Guttens storebror sier 13-åringen ikke tåler å vente lenger på at systemet jobber med saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 Nyhetene har fått bilder som viser brødreparet sammen i påsken, bare et par dager før 13-åringen blir tvangsflyttet til en barnevernsinstitusjon.

Bildene viser en frisk og glad gutt. Etter ni uker under barnevernet er gutten nå så syk at familien frykter for livet hans.

– Akkurat nå er det livskritisk for min bror, så det er ikke tid for å gå gjennom saken på nytt. Da må det jo iverksettes strakstiltak med å få en i familien han er trygg på ned til ham, eller senere flytte ham tilbake til hjemmet, sier Kristoffer.

Tvangsflyttet

13-åringen ble hentet på skolen og tvangsflyttet fra hjemmet sitt i Bergen og plassert på en institusjon på Jæren. Gutten skulle i fosterhjem, men i strid med Fylkesnemndas anbefaling er gutten plassert milevis unna nærmiljø, skolekamerater og familien.

Gutten har vært syk før, og da moren ikke ville følge barnevernets anbefaling om hvilken behandling gutten trengte, overtok barnevernet omsorgen for ham.

Etter at gutten kom til institusjonen har han blitt svært syk, med både spise- og søvnproblemer. Han har tatt av seg 14 kilo på to måneder. Barnevernet har ikke klart å sikre guttens helse, og derfor har storebroren og en onkel vært hentet inn for å ta vare på ham.

– Tom for krefter

Etter at de ble pålagt å forlate ham, forverret situasjonen seg.

– Nå er han rett og slett tom for krefter og livsgnist. Han klarer knapt å snakke i det hele tatt – han er rett og slett helt ødelagt, forteller broren.

Før helgen endte det med akuttinnleggelse på psykiatrisk avdeling. Kontakten med moren er begrenset til korte telefonsamtaler, og hun får bare besøke ham to timer i helgen.

Fredag reagerte Barne- og familiedirektoratet og ber barnevernet i Bergen finne en annen måte for å hjelpe gutten.

– Man må spørre seg selv om det tiltaket man har valgt er til barnets beste, og på den bakgrunn gjøre vurderinger om det er andre tiltak som kan hjelpe barnet på en bedre måte, sa direktør Mari Trommald i Bufdir til TV 2 fredag.

Men guttens storebror sier at han er så syk at han ikke tåler å vente på en ny prosess.

Brødrene har vokst opp sammen og har et nært forhold. Nå haster det, og det er bare én ting som kan hjelpe.

– Det er å få ned sin mor eller meg, det det eneste han klarer å nå, sier Kristoffer.

Bergen kommune sier lørdag kveld til TV 2 Nyhetene at barnevernet i Bergen følger denne saken løpende, sammen med Bufetat, og at de jobber for å finne gode løsninger av mer varig karakter.