TVANGSPLASSERT: Den 13 år gamle gutten er tvangsplassert på en barnevernsinstitusjon. Nå krever Bufdir at Bergen kommune skal finne en annen måte å hjelpe gutten på. (Foto: Privat)
TVANGSPLASSERT: Den 13 år gamle gutten er tvangsplassert på en barnevernsinstitusjon. Nå krever Bufdir at Bergen kommune skal finne en annen måte å hjelpe gutten på. (Foto: Privat)

Ber Bergen kommune finne annen hjelp til 13-åring

13-åringen som saksøker barnevernet i Bergen etter en omsorgsovertakelse er så syk at han er innlagt på psykiatrisk avdeling med døgkontinuerlig overvåkning. Nå ber Bufdir Bergen kommune finne annen hjelp til 13-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gutten som har blitt omplassert i en barnevernsinstitusjon mot sin vilje er blitt så traumatisert at advokaten frykter for livet hans.

– Utsatt for grov omsorgssvikt

Like etter påske ble den 13 år gamle gutten hentet av barnevernet på skolen i Bergen. Mot sin vilje ble han så omplassert i en barnevernsinstitusjon uten kontakt med sine foreldre.

Gutten har i løpet av de siste tre månedene blitt alvorlig syk av hendelsen og har gått til sak mot Bergen kommune som han mener har begått grov omsorgssvikt mot ham.

Advokat Tom Erik Vestrheim representerer gutten og mener klienten er utsatt for mishandling.

RASENDE: Advokat Tom Erik Vestrheim representerer gutten og mener klienten er utsatt for mishandling.  (Foto: TV 2)
RASENDE: Advokat Tom Erik Vestrheim representerer gutten og mener klienten er utsatt for mishandling. (Foto: TV 2)

– Hans rettigheter som individ er fullstendig satt til side. En gutt på 13 som er mishandlet på denne måten, jeg har nesten ikke ord for det.

LES OGSÅ: Gutt (13) går til sak mot barnevernet i Bergen

Frykter for livet

Denne uken ble guttens mentale tilstand så alvorlig at han ble innlagt på en psykiatrisk avdeling på et sykehus på Vestlandet. Han har gitt uttrykk for at han heller vil dø enn å være på institusjon. Nå får han døgnkontinuerlig overvåking.

– Han har ikke spist, har gått ned 14 kilo og er sterkt traumatisert. Jeg frykter for livet hans, sier Westrheim til TV 2.

Fredag grep Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) inn i saken. De ser meget alvorlig på situasjonen og har nå instruert Bergen kommune om å sette til side tidligere vedtak og finne en løsning som er til guttens beste.

– Vi har tatt kontakt med Region vest og bedt dem om å ta kontakt med kommunen på nytt for å finne en annen måte å hjelpe gutten på, sier direktør Mari Trommald i Bufdir til TV 2.

LES OGSÅ: Menneskerettighetsekspert: – Barnevernet i Bergen bryter menneske- rettighetene

Innrømmer feil

Trommald vil ikke fordele skyld men innrømmer at måten barnevernet har håndtert saken på ikke har vært til guttens beste.

– Man må spørre seg selv om det tiltaket man har valgt er til barnets beste, og på den bakgrunn gjøre vurderinger om det er andre tiltak som kan hjelpe barnet på en bedre måte, sier Trommald.

Verken Bergen kommune eller barnevernet i Bergen vil kommentere saken overfor TV 2.