erling wammer (Foto: Rita Sætran/Tidens Krav)
erling wammer (Foto: Rita Sætran/Tidens Krav)

Erling (74) er fanget i sitt eget hjem

Naboene vil ikke la den MS-rammede mannen kjøre rullestolen over eiendommen deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er snart to år siden Erling Wammer (74) kunne gå ut på egen hånd.

Naboene nekter

Han er rammet av nevropati, som er en variant av MS, og har fått tildelt en rullestol av Hjelpemiddelsentralen. Men siden 2009 har rullestolen stått og samlet støv i Hjelpemiddelsentralens lokaler i Kristiansund. For Wammer har ingen mulighet for å kjøre stolen verken inn eller ut av huset sitt.

Årsaken er at naboene nekter ham å kjøre over parkeringsplassen deres.

For da Wammer fikk avslag fra kommunen til å bygge en rullestolrampe på forsiden av huset, tok han sikte på å istedet legge rampen i bakgården. Ved å lage et hull i gjerdet på eiendommen, kunne han komme seg ut på parkeringsplassen til nabobygget.

Trenger parkeringsplass

Men det ville ikke styret i borettslaget ved siden av ha noe av.

– De har ikke kommet med noen annen forklaring enn at de da mister parkeringsmuligheter for beboerne, sier Wammer til tv2.no.

Ifølge Tidens Krav er det 33 parkeringsplasser utenfor nabobygget.

– 12-13 av dem er aldri i bruk, hevder Wammer.

Siden 2009 har han forsøkt å få naboene til å snu, men til ingen nytte. I fjor høst så han lyset i tunnelen da naboen som bor vegg i vegg tilbød ham å kjøre over hans eiendom.

– Men så solgte naboen huset og de nye eierne skulle bruke plassen til sine tre biler, sier Wammer.

Sterk rett

Dermed var saken tilbake til startstreken. At det ennå ikke har blitt noen løsning for Wammer, har ført til at Hjelpemiddelsentralen nå har gitt rullestolen hans til noen andre. De kan ikke gjøre noe mer for Wammer.

– Eiendomsretten er en tung rett vi har til å hevde våre egne interesser. Hvis naboene synes det blir en for stor belasning, så har de mulighet til å si nei, sier avdelingsleder Asbjørn Enerhaug ved Nav Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal til Tidens Krav.

– Tilbød løsning i fjor

Og det akter borettslaget å fortsette med.

– Det er alltid to sider av en sak. Vi kom med et tilbud til ham i fjor, i samråd med 15 naboer, om å kjøre over nabohusets eiendom. At det huset er solgt er ikke tilfelle. 11. juli vil vi komme med et skriftlig tilsvar til Wammer, sier styreleder Henry Visnes til tv2.no.

– Ville aldri falt meg inn

I mellomtiden sitter Wammer inne i huset sitt, der han har bodd siden 1947.

– Å flytte herfra kommer aldri på tale. Jeg har bodd her i over 60 år og det var min far som bygget huset. Jeg kan ikke forstå hvorfor naboene gjør dette. Hadde det vært meg, ville jeg gjort det med et håndtrykk. De ville aldri falt meg inn å gjøre som dem.