BMW X5 er en av 2005 SUVene med mest feil hos Bilprovningen i Sverige.
BMW X5 er en av 2005 SUVene med mest feil hos Bilprovningen i Sverige.

Dette er SUV-ene med flest feil

Store forskjeller når de har blitt fem år gamle bruktbiler. Se oversikten:

Vi nordmenn simpelthen elsker SUV-er. Forståelig nok - med vårt tidvis utfordrende klima, høye fjell og dype daler og med en veistandard som snart gjør det påkrevd å ha firehjulstrekk. I tillegg er vi et aktivt folkeferd som ofte drar på tur, gjerne med ski i takboksen eller kajakk på taket – og aller helst med en dieselmotor under panseret.

SUV-ene også veldig populære på bruktmarkedet, men en ny statistikk fra Sverige viser at det slett ikke er likegyldig hva slags SUV du kjøper. Kvaliteten varierer tildels mye.

Relavant undersøkelse

Den svenske Bilprovningen – som tilsvarer vår egne Trafikkstasjoner - eller ”Biltilsynet” som det ofte fortsatt kalles på folkemunne - slipper hvert eneste år en statistikk over hvilke bilmodeller som har flest feil.

Sverige er et land vi på mange måter liker å sammenligne oss med, nesten uansett hva det gjelder. Også når det kommer til biler er nabolandet i øst en relevant sammenligningspartner. Klimaet er ganske likt, bilmodellene vi kjører er ganske like og kjøremønsteret er også for en stor del likt.

Les også: Her er de verste og beste fra hvert bilmerke


SUV-er

Derfor er det med stor interesse vi har kastet oss over Bilprovningens 2010-utgave, med statistikken for fem år gamle biler – altså 2005-modellene. Denne gangen er det SUV-ene med flest feil vi setter søkelyset på.

- Benny - Brooms egen bilekspert - har du en kommentar før folk gyver løs på topp-10 listen?

Benny foran garasjen
Benny foran garasjen

- Ja, klart jeg har! Et viktig punkt er at man bør se i kolonnen for kilometerstand. Honda CR-V som vi kjenner som en veldig god bil, er inne på listen over de dårligste bilene. Litt rart – inntil du ser at kjørelengden nærmer seg det dobbelte av enkelte andre. BMW X5 – som ikke er kjent som en riktig så bra bil– lider litt under det samme. Gjennomsnittlig kjørelengde er langt over de fleste andre.

- Ved første øyekast kan det se ut som det er flere feil på dieselbiler enn ditto bensin, men dieselbilene har ofte en del høyere kjørelengde og det kan gi slike utslag, mener Benny.

- Hva slags feil er det i hovedsak snakk om her?

- Vi snakker om feil relatert til sikkerhet. Altså forstilling, bremser etc. At for eksempel et varmesete ikke virker er ikke ”ulovlig” og registres ikke som feil / mangel på en slik kontroll. Det skilles heller ikke mellom alvorlige og dyre feil, og mindre alvorlige feil. Det er tross alt forskjell på slitte viskerblader og defekte bærebroer. Statistikk er fortsatt statistikk...

Volvo på jumboplass

- Har du noe å si om Volvo XC90 på de siste to plassene?

- Her kan man trygt si at Volvo slaktes av sine egne. Også XC70 kommer dårlig ut, men den er ikke en SUV, og er derfor ikke med på denne lista. Det er nok først og fremst familiesvakheten med bremser og forstilling som gjør utslaget her.

- Vi ser også på antall kontrollerte biler at bensinandelen er langt høyere enn dieselandelen i Sverige – og ser igjen, at dieselbilene går lengst. Det som er litt spesielt med XC90 er at den har slitt med problemer i år etter år, uten at Volvo har klart å gjøre noe med det. Det burde vært unødvendig!

Tenk deg nøye om

- Helt til slutt:Bør man styre unna bilen på denne listen hvis man er i markedet for en brukt SUV?

- Både ja og nei. De fire øverste på listen har en feilprosent på 8 – 9 % og det synes jeg ikke er ille.

- Men så er det et stort sprang ned til de seks siste, og ja – jeg ville nok tenkt meg grundig om før jeg hadde kjøpt en bil med feilprosent på 20 - eller mer. Eller i alle fall sjekket bilen veldig nøye før jeg hadde kjøpt den, avslutter Benny.


Del med Facebook-venne dine

Les også: Gjør et kupp på sjelden bruktbil


Topp-10 listen:

Plass Bilmerke / modell Feil i % Antall kontrollerte Gj. snittlig km. stand
133 Honda CR-V, diesel 8,0 % 125 136 560
138 Jeep Grand Cherokee, bensin 8,4 % 95 77 140
139 Kia Sportage, bensin 8,4 % 296 79 330
141 Mitsubishi Pajero 8,8 % 125 94 640
173 Nissan Murano, bensin 13,5 % 89 85 680
188 Nissan X-Trail, diesel 18,6 % 86 138 550
192 BMW X5, diesel 20,6 % 107 141 320
196 Cadillac SRX, bensin 22,8 % 171 84 660
205 Volvo XC90, bensin 28,2 735 97 480
208 Volvo XC90, diesel 34,1 290 108 230

Det første tallet indikerer hvilken plass modellen har av alle biler som er testet hos Bilprovningen.

Bruktbil: Se hva de mest fornøyde bileierne kjører

Erfaringer eller innspill? Skriv din mening i komentarfeltet under: