Cadel Evans (t.v.) sammen med Alberto Contador. (Foto: SEBASTIEN PIRLET/Reuters)
Cadel Evans (t.v.) sammen med Alberto Contador. (Foto: SEBASTIEN PIRLET/Reuters)

TV 2 Sportens ekspert: – Contador pisser jo på konkurrentene

Les hvem sykkelekspert Mads Kaggestad tror tar de tre øverste plassene i Tour de France.

Gjennom hele Tour de France vil Mads Kaggestad snakke om rittet på morgensendingene i TV 2 Nyhetskanalen og livechatte med leserne på tv2.no på hver etappe.

I likhet med de fleste andre har han mest tro på at spanjolen Alberto Contador (28) kommer til å ta sin fjerde Tour de France-tittel.

– Contador er min store favoritt. Har den beste motoren, er best til å klatre og best på tempo. Han er den mest komplette rytteren. Han pisser jo på alle når han er i toppform, slår Kaggestad fast.

Contador er min store favoritt. Han er den mest komplette rytteren.

Spørsmålstegnet man kan sette ved Saxo Bank-rytteren er hvor godt restituert han er fra Giro d'Italia.

– Jeg tror han tåler belastningen, spørsmålet er om hjelperytterne hans gjør det. Men Contador er så sterk at han klarer seg godt alene mot konkurrentene. En mulighet for dem er å danne allianser for å slite ut spanjolen, men det tror jeg ikke skjer. De ender alltid opp med å konkurrere mot hverandre om andre- og tredjeplassen. Da kan han bare sitte med dem og passe på.

Tror på Evans før Schleck
De fleste andre tror Leopard Treks Andy Schleck vil være Contadors tøffeste konkurrent. Men Mads Kaggestad har mer tro på australieren Cadel Evans (34) på BMC.

– Evans er en bedre temporytterenn Andy Schleck og jeg tror ikke han har like mye uflaks i år, som i fjor da han fikk brudd i armen. Han har et sterkere lag rundt seg og har så langt i år kjørt et fornuftig løpsopplegg og kjørt bra der han har deltatt. Han ble nummer to i 2007 og 2008 og er ikke like stresset som han kunne bli tidligere, analyserer Kaggestad.

Andy Schleck (26) er den Mads Kaggestad tror tar den tredje og siste pallplassen i Paris. Luxembourgeren kom 39 sekunder bak Contador i fjorårets Tour.

– Han har lagt opp hele sesongen rundt Touren og bygget seg sakte opp mot rittet. Han har et sterkt lag rundt seg. Det gjelder ikke minst storebror Fränk. De to kan samarbeide og sette press på Contador. Svakheten deres er at de to har en tendens til å gå på trynet med sykkelen. De har også et meget bra lag til lagtempoen, sier den tidligere sykkelproffen.

Tour de France: Nyheter | Etappene | Lag/ryttere | Resultater | Historikk
Kan du skape et vinnerlag? Spill Tour de France-manager!

Det dukker alltid opp en og annen overraskelse på sammenlagtlisten under Tour de France. I år har Kaggestad tro på Movistars spanjol Beñat Intxausti (25), franske Jérôme Coppel (25) på Saur-Sojasun og Garmin-Cervélos amerikaner Tom Danielson (33).

Rabobank har også flere spennende, unge ryttere. Vi må heller ikke glemme Radioshack. De har et lag som er kjempesterkt på tempo og i fjellene. De må bare bli enige om hvem de skal kjøre for. Personlig vil jeg fryde meg om Bradley Wiggins klarer å vise at fjerdeplassen fra 2009 ikke var en tilfeldighet. Jeg kjenner ham godt og han er en utrolig morsom type.

MOBBES PÅ TWITTER: Andreas Klöden må tåle vennskapelig mobbing av sykkelkollegaer før Tour de France-starten. (Foto: PASCAL PAVANI/Afp)
MOBBES PÅ TWITTER: Andreas Klöden må tåle vennskapelig mobbing av sykkelkollegaer før Tour de France-starten. (Foto: PASCAL PAVANI/Afp)

Her skal Touren avgjøres
Årets løype blir knalltøff for sammenlagfkandidatene. men etter lagtempoen på dag to er det ikke en stor fjelltest før Pyreneene på den tolvte etappen. Da er det målgang oppe på Luz-Ardiden (der Dag Otto Lauritzen vant 14. juli 1987).

– Da skal de også over Tourmalet. Den etappen blir en klassiker, lover Kaggestad.

To dager senere skal feltet til Plateau de Beille, som er 1780 moh. Før den siste, tøffe stigningen må de gjennom to førstekategorier, to andrekategorier og en tredjekategori.

Det er noen brutale dager.

– Avslutningen går i Alpene, der etappe 18 vil bli en stor utfordring. Målgangen på Galibier, 2645 moh., er den høyeste noensinne i Tour de France. I tillegg skal rytterne over fryktede fjell som Col d'Agnel (2744 moh.) og Col d'Izoard (2360 moh).

Den påfølgende dagen kan fort bli et mareritt for enkelte.

– Her tror jeg noen kan ryke på tidsgrensen. Slitne fra dagen i forveien begynner stigningen ganske raskt opp til Galibier nok en gang, før avslutningen er opp knallharde Alpe d'Huez. Det er noen brutale dager, sier Kaggestad.

Før paradeetappen inn til Paris er det en tempoetappe i Grenoble der resultatlisten sammenlagt vil sette seg.

– Den vil helt sikkert føre til endringer på listen, men om den blir avgjørende for hvem som vinner sammenlagt vil vise seg etter de foregående etappene.