VARSLER EN «MØRKERE» STORM: Kim Daniel Sannes i «Hotel Cæsar». (Foto: Kim Daniel Lindegaard)
VARSLER EN «MØRKERE» STORM: Kim Daniel Sannes i «Hotel Cæsar». (Foto: Kim Daniel Lindegaard)

Cæsar-Kim Daniel snakker ut om livet med sykdommen

– Det har vært veldig stigmatiserende.

Cæsar-stjernen Kim Daniel Sannes har gjennom media bidratt til å gi ADHD et ansikt. I et intervju med gatemagasinet =Oslo, snakker han ut om livet med sykdommen.

– Det jeg har opplevd mest fra folk er stigmatiseringen rundt diagnosen. Glem nå ADHD-en, ta meg for den jeg er. Ikke tenk at etter tre Non Stop så kan ikke jeg stå til ansvar for meg selv på grunn av ADHD. Det er veldig trist å bli fratatt ansvaret for seg selv, sier han til magasinet.

– Tøft å tilpasse seg

Kim Daniel røper også at han i barndommen har hatt det vanskelig med å tilpasse seg. Diagnosen fikk han da han var syv år gammel.

– Jeg hadde store problemer med å tilpasse meg i et vanlig skolesystem, og endte derfor opp på en spesialskole, eller en «spesiell skole», som den tidligere rektoren Tor Hammer likte å kalle det. Han så på meg som en ressurselev og han har hatt meg med på Lærerhøyskolen. Vi har hatt flere foredrag hvor jeg har fortalt om hvordan det har vært å være Kim Daniel med ADHD. For jeg ser på det som en gudegitt gave, til tross for at jeg ikke er religiøs, sier skuespilleren.

Kim Daniel er også kritisk til medisinering av ADHD med amfetamin-preparatet Ritalin.

– Jeg har aldri vært veldig tilfreds med å gå på disse medisinene. Uten medisinene føler jeg meg som en livlig gutt som sprer glede, har masse energi og mer meg selv. Når jeg tar Ritalin blir gnisten borte. Dette kjenner man bare hvis man har ADHD, sier han til =Oslo.

– Kan bli skremt

Cæsar-stjernen har tidligere uttalt til «God kveld Norge» at Ritalin kan være mer skadelig enn narkotika.

– Jeg mener det er mye medikamenter som er mye mer skadelig enn cannabis. Det finnes til og med mer skadelige ting man gir til ungene sine. Dersom man leser bivirkningene på Ritalin, som er ADHD-medisin, kan man bli ganske skremt, uttalte han.

– Jeg vil ikke promotere og si «løp ut og røyk hasj», men jeg mener folk må få lov til det de vil. Det er veldig synd å måtte bli satt inn i fengsel og bli kriminell for en liten klump med et eller annet som veldig mange driver med, så det kunne godt blitt sett litt mer mellom fingra på, uttalte Sannes til «God kveld Norge» om bruk av hasj.