henna2_693285i
henna2_693285i

Dropp den sorte hennatatatoveringen

Du risikerer livslang allergi, kraftig eksem og arrdannelser.

Tar du en sort hennatatovering kan du risikere å få allergi som varer resten av livet, ifølge forbrug.dk.

Grunnen er PPD, som er et sterkt allergifremkallende fargestoff. Det skal ikke brukes på huden. Du kan kjenne igjen PPD siden det er sort.

Les også: Mann forsøkte å fjerne sin egen tatovering - det gikk ikke bra

Advarer

Den opprinnelige hennafargen er rødbrun og forsvinner etter få dager på huden. Men flere hennaartister sør på kontinentet tilsetter det ulovlige stoffet PPD (paraphenylenediamine) og andre fargestoffer for å oppnå svart farge på tatoveringen.

Ved å tilsette dette stoffet skal tatoveringen også vare lenger.

– PPD er ulovlig å bruke i hennatatoveringer i hele Europa, men vi ser eksempler på at det skjer. Når dette stoffet blir brukt kan man få kraftige reaksjoner, uttalte Julie Tesdal Håland, rådgiver i Mattilsynet til TV 2 hjelper deg i en tidligere sak.

PPD skal ikke brukes på huden fordi det kan gi voldsom allergi. Det betyr at hvis du har blitt allergisk for PPD fra en sort hennatatovering kan du også få en allergisk reaksjon fra hårfarger og annet som inneholder PPD.

Les også: Se tatoveringene folk angrer på

Man risikerer blemmer og sår

Ifølge Forbrug.dk vil allergien vise seg ved rødming, hevelse og verste fall blemmer og sår der tatoveringen satt på huden. Reaksjonen kommer ikke nødvendigvis med en gang, det kan gjerne gå en ukes tid før reaksjonen kommer. Enkelte risikerer en så voldsom allergisk reaksjon etter hårfarging at det krever behandling på sykehus.

Selv om tatoveringen forsvinner etter et par dager, vil PPD-allergien følge deg resten av livet, og allergien blir du ikke kvitt.

– Derfor er det viktig at du forsikrer deg om at hennatatoveringen ikke inneholder stoffet. Får barnet ditt PPD-allergi, vil barnet ha det resten av livet, advarer Tesdal Håland fra Mattilsynet.

Les også: Denne etsende syren skal fjerne tatoveringer

Les også: TV 2-reporter testet tatoveringsfjerner - fikk etsende brannsår

PPD i lovlige produkter

PPD benyttes lovlig i flere andre produkter, som f.eks. hårfargemidler, svarte tekstiler, trykkfarger og lær- og pelsfarger. Flere av disse produktene er ikke merket, så det kan være lurt å ta en allergitest hos legen om du mistenker at du kan ha utviklet PPD-allergi.

Ingrediensene i kosmetiske produkter som hårfargemidler skal ifølge regelverket på området stå på produktet, så personer med allergi mot PPD kan dermed unngå disse produktene ved å sjekke innholdsfortegnelsen.

Forbrug.dk har fire gode råd om hennatatoveringer:

– Unngå sorte hennatatoveringer

– Hvis du skal ha hennatatovering, gjør det med naturlig farge. De inneholder ikke PPD.

– Oppsøk en hudlege hvis du har fått utslett av en hennatatovering

– Vær forsiktig når du farger håret, hvis du tidligere har fått en sort hennatatovering, også selv om du ikke fikk utslett

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter